maanantai 12. joulukuuta 2011

Esikon neuletakki

Edellisessä kirjoituksessa mainitsin tyttären neuletakin kaipaavan nappeja. Olen jälleen ylpeä itsestäni: sain taas yhden työn pääteltyä ja napitettua - kumpikaan kun ei todellakaan kuulu lempipuuhiini. Liian useat neuletyöt ovat jääneet odottamaan juuri päättelyä, saumojen ompelua ja nappien kiinnittämistä hamaan tulevaisuuteen. Nykyään usein muokkaan ohjetta niin, että teen vaikkapa paidan etu- ja takakappaleen yhtenä kappaleena, olkapäät ja ranglanhihoissa kainalonalustan neulon kolmen puikon päättelyllä neulottavan sauman sijaan jne. En tiedä, onko tämä laiskuutta vai fiksuutta...

Mutta sitten valmistuneeseen projektiin, eli neuletakkiin.



Eksyin yhden kerran äitiysneuvolakäynnin yhteydessä lähi-Cittariin vaeltelemaan ilman lapsia ja miestä (mitä autuutta!). Heräteostoksena sieltä tarttui mukaan Novitan uutta Polku-lankaa, väriltään porkkana. Jo ostaessa tiesin, että tulisin siitä tekemään esikoiselle neuletakin, mutta mallia pohdin jonkin aikaa. Törmäsin sitten Ravelryn kautta Garnstudion sivuilla olevan lastenneuleen ohjeeseen, jonka neuletiheys täsmäsi riittävän hyvin.


Palmikko-jakun ohje on tehty Dropsin Alpaca-langalle. Ostin työhön, varmuuden vuoksi, kaksi kerää lankaa. Ensin neuloin toisesta kerästä hihat ja sitten aloitin toisesta kerästä vartalokappaleen neulonnan. Näin siksi, että minimoisin mahdollisuuden, että joutuisin vaihtamaan kerää kesken vartalokappaletta, jotta värien vaihtumiset pysyisivät mahdollisimman siisteinä.

Tällainen jakusta sitten tuli:


Kokemuksia:
En suosittele kyseistä lankaa koostumuksensa vuoksi (hahtuvaista ydintä kiertää ompelulankamainen tukilanka) aloittelijalle, on sen verran vaikeaa neulottavaa. Tuntu on kyllä ihana ja lastenneuleisiin soveltuvan tuntuinen.


lauantai 10. joulukuuta 2011

Ostoshumalassa

Olen taas shoppaillut. Olen ilmeisesti lähestymässä pahasti nettishoppailuholisuutta. Äippälomalla kun on liikaa aikaa - ainakin ennen synnytystä; sen jälkeen kun ei ajanvieteongelmia pahemmin esiinny...

Sain kaksi päivää ennen synnytystä paketin Tapion kaupasta. Dropsilla on alpakkajuhlat tämän vuoden loppuun, jossa kaikki alpakkalangat ovat alennuksessa. Alpakka kun on niin ihanan pehmeää ja ylellistä lankaa, joten alennushinnat saivat minut luovuttamaan ja tilaamaan.

  10 kerää Dropsin Alpacaa (100 % alpakka, 50 g = 167-180 m, 23 s x 30 krs), tummanvihreä (7895)
10 kerää Dropsin Nepalia (65 % villa, 35 % alpakka, 50 g = 75 m, 17 s x 22 krs), vaalea beige (206m)
2 kerää Gjestal Frostia (75 % superwash villa, 25 % polyamidi, 50 g = 200 m, 30 s = 10 cm), viherkirjava (262)
DMC Moulinelanka, väri blanc
INOX 100 cm:n pyöröpuikot 2 mm

Tilasin siis Alpaca-lankaa miehelle tulevaan neulepuseroon. Kuvasta uupuukin jo kaksi kerää, sillä pusero on jo vaiheessa. Päätin kokeilla 100 % alpakkaa, kun hän valittaa, että kaikki villalangat kutittavat eikä ole tähän mennessä suostunut käyttämään kuin puuvillaneuleita.

Löysin Ravelrysta itselleni ihanan epäsymmetrisen nappitakin ohjeen. Tähän tarkoitukseen Nepal. Heräteostoksena sitten taas Gjestalin ohutta Frostia, josta ajattelin kokeilla jotain vähän haastavampaa sukkaparia. Moulinelanka puolestaan on tarkoitettu kuopuksen, tai siis tarkalleen ottaen mieheni, kastepuvun kirjailuun. En nimittäin ole vielä aiemmin "ehtinyt" lisätä siihen esikoisen nimeä.

Sitten surukseni joudun ilmoittamaan, että uppoihanat KnitPron 2 mm:n 120 senttiset puikot, jotka ostin tässä taannoin, ovat kohdanneet äkkikuoleman. Olivat sitten napsahtaneet poikki säilytyksen aikana. Melkein tuli itku silmään. Onhan tuo 2 mm:n puikko todella ohut ja eikä tuon paksuinen puu nyt paljon kaipaa katketakseen. Päätin sitten korvata nuo 2 mm:n pyöröt metallisilla välttääkseni mielipahan tulevaisuudessa.

Tulla tupsahti sitten toinenkin tilaus postiluukusta. Laiskuuttani tilasin tarvitsemani napit Polinkasta - eihän kukaan 3 viikkoisen lapsen äiti nyt ehdi missään nappikaupassa juoksemaan. Ja sitä paitsi, jos yhtään itseäni tunnen, niin työ jää kesken niin helposti juuri tällaisista syistä ja unohtuu sitten johonkin käsityökorin nurkkaan homehtumaan.

Eksyin joskus kuukausi sitten äitiysneuvolakäynnin jälkeen läheiseen Cittariin. Sieltä tarttui käteen kaksi kerää Novitan uutta Polku-lankaa väriltään Porkkana. Päätin siitä sitten toteuttaa esikoiselle neuletakin. Vihreät napit ovat siis luonnollisesti tähän projektiin. Tästä neuletakista kuvia ja tietoa myöhemmin lisää, kunhan saan sen viimeisteltyä.

Harmaat napit suunnittelin käyttäväni aiemmin mainittuun epäsymmetriseen nappi-neuletakkiin, jonka ajattelin toteuttaa Dropsin Nepalista. Saa nyt sitten nähdä, että koska siihen projektiin ehtii tarttua.

Kaupanpäällisinä tuli jälleen kaksi punaista omppunappia. Mikäli joku ihmettelee mitä tarkoitusta varten nuo kuvassa näkyvät paidannapit ovat, niin ne ovat vastanapeiksi hankittuja. Mielestäni kun neuleeseen yksistään ommellut napit venyttävät neuletta ikävästi, etenkin lastenvaatteissa, joiden käyttö on "hieman" kovakouraisempaa. Vastanappi ehkäisee tätä venymistä melko kivasti. Kannattaa kokeilla!

keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Unipussia ja uusia sukulaisia

Olen ollut "pari" päivää hieman normaalia hiljaisempi, eikä uusia käsitöitäkään ole kovin paljoa näinä päivinä syntynyt. Syy on kuitenkin hyvä; haimme kuopuksen kotiin laitokselta ja hän on pitänyt huolen, ettei äiti ehdi kovin kauaa itsekseen kudinten kanssa istuksia...

Jälkikasvun kunniaksi päätin nyt julkaista jo aiemmin valmistuneen (oli mukana myös laitoksella) unipussin. En ole kovin usein Suomen maassa näiden käyttöön törmännyt, taitavat olla enemmänkin Jenkkilässä tapana. Pakko kyllä myöntää, että kyllä sielläkin päin taitavat jotain lastenhoidosta tietää - on nimittäin todella mainio kapistus. Lapsi ei pysty sitä päältään pois potkimaan kuten tavallisen peiton eikä saa sitä myöskään vaikka kuinka huitoisi nousemaan kasvojen yli. Nukkuvaa vauvaa on myös unipussissa näppärä siirtää tämän heräämättä, sillä kylmä ilma ei pääse sisään.

Tämäkin väkerrys on siis tehty ihan omasta päästä, joten julkaisen ohjeen tässä. Pahoittelen hieman huonolaatuista kuvaa, joka on otettu huonossa valossa ja ilman salamaa - mutta kun en halunnut kuopusta herättää salamaa räpsyttelemällä, kun (kerrankin) olin saanut päiväsaikaan pienen hengähdystauon...

Unipussi

Tarvikkeet: Paksua konepestävää villa- tai villasekoitelankaa. Määrästä en tällä kertaa osaa sanoa mitään, sillä tein pussin pienestä loppukerästä lankavarastosta löytynyttä villasekoitelankaa. Pitänee varmaan hankkia se talousvaaka...
Puikot: 5 - 6 pyöröpuikot tai sukkapuikot
Tiheys: 14 s x 22 krs = 10 x 10 cm sileää neuletta

Työ neulotaan suljettuna neuleena.

Luo 68 s. Neulo 2 o, 2n -joustinneuletta 3 cm.
Tee reikäkerros solmittavaa nauhaa varten: neulo jokaisen joustinneuleen 2 n silmukan kohdalla *2 n yhteen, langankierto*.
Jatka 2o, 2n -joustinneuletta kunnes työn pituus on 7 cm.
Jatka neuloen sileää neuletta, kunnes työn pituus on 40 cm.
Aloita pohjan kavennukset:
1. krs: *15 s o, 2 o yhteen*, toista *-* yhteensä 4 kertaa.
2. krs: oikein.
3. krs: *14 s o, 2 o yhteen*, toista *-* yhteensä 4 kertaa.
4. krs: oikein.
Jatka näin vähentäen joka toisella kerroksella 1 s kavennusten välissä, kunnes jäljellä on 12 s. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi. Päättele.

Palmikoi kaksinkertaisella langalla haluamasi mittainen solmintanauha ja pujota se reikäkerrokseen. Isommalla lapsella, joka voi leikkiä ja vetää nauhan suuhunsa, ei kannata solmintanauhaa käyttää.

Tämä työ taas jälleen kerran osoittaa sen, että yksinkertainen on kaunista ja ainakin tässä tapauksessa kätevää. Unipussihan on käytännössä vain venytetty jättipipo - sopii siis aloittelijoillekin!

torstai 10. marraskuuta 2011

Pikakaulahuivi ja neuletakki tyttärelle

Ollanpas sitä nyt aktiivisia, kaksi postausta alle 24 tunnissa... Hyvä, hyvä minä!

Tytär sai kuin saikin sitten sen Flora-takin ohjeella tehdyn villaneuletakkinsa. Aloin jo epäilemään, että jäisikö se laatikon pohjalle, kunnes likka on kasvanut siitä ulos, mutta eilen saapuneet napit pelastivat tilanteen. Sain juuri ommeltua päivänkakkarat paikalleen.

Flora-takissa on ohjeen mukaan kaksi erilaista taskua, mutta omasta mielestäni kukkatasku ei ollut erityisen nätti, joten tein oman pääni mukaan kaksi samanlaista lehtitaskua ja laitoin kukat sitten nappeihin. Takki ei ole aivan noin tumma, kuin mitä kuvassa näyttää. Lanka oli kuitenkin tummempaa, kuin mitä tilatessani oletin, mutta olen hyvin tyytyväinen sävyyn silti. Tytärkin pitää kovasti takistaan.

Takin Cascade 220 Heathers -lanka on muutenkin todella ihanaa; hyvin pehmeää ja kutittamatonta 100 % perulaista villaa. Ainoa "vika" siinä on, että se on käsinpestävää. Tosin tapaan muutenkin pesemään kaikki villaneuleet käsin, vaikka kyseessä olisikin superwash-villa. Näin ne kestävät parempina, olen todennut.

Toissapäivänä sain inspiraation neuloa tyttärelle uuden kaulahuivin. Hän kun on jo useaan otteeseen valittanut, että viime vuonna neulomani kaulahuivi (jotain Novitan villasekoitetta) kutittaa eikä hän halua sitä käyttää. Kaivoin siis lankavarastosta ainakin 10 vuotta sitten ostamaani Fleuria (100 % akryyli) ja surffasin kauluri-ideoita netistä. En kuitenkaan löytänyt mitään kivaa kaulurin ohjetta, mutta törmäsin napilla suljetun kolmiokaulahuivin kuvaan. Ikävä kyllä en muista, mistä sen bongasin, mutta päätin soveltaa ideaa omastapäästä-tehtyyn huiviin. Ohje on hyvin yksinkertainen:

Napillinen kolmiokaulahuivi

Mallineule: ainaoikea

Luo 4 s. Neulo krs oikein.
Aloita lisäykset:
1. krs: 1 o, langankierto, neule kerros loppuun oikein.
2. krs: Neulo oikein, kunnes jäljellä 2 s (langankierto + reunasilmukka), neulo langankierto kiertäen (=takareunasta) oikein, 1 o.
3. - 4. krs: Oikein.
Toista kerroksia 1 - 4, kunnes kaulahuivi on riittävän pitkä kierrettäväksi puolitoista kertaa kaulan ympäri.
Neulo 4 kerrosta ainaoikeaa.
Aloita kaventaminen:
1. krs: 1 o, ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, neulo seuraava s oikein, nosta neulomatta nostettu neulotun silmukan yli), neulo kerros loppuun oikein.
2. - 4. krs: oikein.
Toista kerroksia 1 - 4, kunnes jäljellä on 4 s. Päättele, mutta älä katkaise lankaa.

Virkkaa 7 ketjusilmukkaa (tai sopiva määrä käyttämäsi napin koon mukaan) käyttäen neuloen päätellyn kerroksen viimeistä silmukkaa ensimmäisenä silmukkana ja kiinnitä ketjusilmukkaketju viimeisen kerroksen ensimmäiseen silmukkaan. Päättele ja ompele nappi.



keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Nappikauppoja ja valmiita neuleita

Olen laiska - tunnustan sen ihan suoraan. En jaksa lähteä parin vaivaisen napin vuoksi huristelemaan pitkin ja poikin kyliä lähimpään kangaskauppaan. Tästä syystä minulla onkin pyörinyt pari almost-valmista napitonta työtä nurkissa.

Mikä on ratkaisu tähän pulmaan? No, jos Mohammed ei pääse (tai jaksa lähteä) vuoren luokse, niin tulkoon vuori sitten Mohammedin luokse, eiköstä vain... Siis suunnistin totuttuun tapaan nettiostoksille.

Linkkilistoillani on pyörinyt netti-nappikauppa nimeltä Polinka. Aiemmin en ole kyseistä kauppaa kokeillut, mutta nyt päätin ryhdistäytyä ja tilata tarvitsemani napit keskeneräisiin töihin. Tilasin napit maanantaina, maksoin verkkopankkitunnuksilla heti ja napit kolahtivat postiluukusta tänään. Ei mielestäni huonommin. Tässä kokeilusaaliini:

Päivänkakkara-nappeja oli paketissa 4 kpl pieniä ja 3 kpl suuria. Pienet menevät aiemmin mainostamani tyttären Cascade 220 Heathers -langasta neulotun neuletakin somistukseksi, suuret jäävät odottamaan tulevaa tarvetta. Violetit sydännapit ostin kuopukselle neulotun unipussin kiinnitykseen. Ruskea puunappi puolestaan pääsi jo täyttämään tehtäväänsä neuleliivin kiinnittimenä. Punaiset omput tulivat ylimääräisenä tilaajalahjana(?).

Näillä napeilla siis valmistui nyt jälleen yksi neule, eli lokakuun alussa Titityystä tilaamastani Cascaden Eco-langasta neulottu neuleliivi. Ohje löytyi Ravelrysta nimellä Shalom Cardigan (suora linkki ohjeeseen Ravelryn ulkopuolella tässä). Yksi vyyhti riitti juuri sopivasti tuohon työhön ja tuloskin miellyttää ainakin omaa silmää. Ainoa "vika", jonka langasta löysin, on sen todellinen ekologisuus; värjäämättömänä ja ilmeisesti hyvin vähän muutenkin käsiteltynä, langasta huokuu vielä selvä lampaan haju (tai tuoksu, kuinka sen ottaa). Eipä tuo pahemmin minua haitannut ja pianhan tuollaiset "hajuhaitat" haihtuvat tuuletuksella.

Nyt palaillaan nappiompelun pariin, että saan vielä pari neuletyötä valmiiksi...

torstai 3. marraskuuta 2011

Kukka-myssy ja lehti-kauluri

Neulottu on hurjat määrät, mutta mitään täysin valmista ei ole tullut vähään aikaan. Valmiina on mm. napiton neuletakki tyttärelle, napiton unipussi-haalari pian syntyvälle kuopukselle, puolikas hartiahuivi... Mutta - saanko rumpujen pärinää - saanko esitellä; tässä on tänään valmistunut kukka-myssy ja siihen soveltuva lehti-kauluri.

Molempiin löytyi (yllätys-yllätys) ilmaisohje Ravelryn kautta. Myssyn ohjeena käytin tätä mallia hieman soveltaen, sillä neuletiheys ei täsmännyt lähellekään. Kaulurinkin ohjetta jouduin soveltamaan samasta syystä, mutta halusin myös hieman yksinkertaistaa mallia, sillä yksinkertainenhan on kaunista, eikö vain. Lisäksi mielestäni kaulurin ohje sisälsi muutamia virheitä - tai sitten en vain ymmärtänyt ohjeen hienouksia...

Lankana käytin Titityystä jo jokin aika sitten heräteostoksena hankkimaani Louhittaren luolan Louhitar-lankaa. Kyseessähän on 100 % käsinvärjätty suomenlampaan villa. Kokeilukeräksi ostettu kerä riitti juuri ja juuri molempiin neulomuksiin, taisi vain pari metriä jäädä jäljelle...

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Neuleohjeita Briteistä

Olen jo aiemminkin maininnut mielestäni mainion nettikirjakaupan Briteissä. The Book Depository toimittaa kirjoja ilman postikuluja ympäri maailman. Itse kirjojen hinnatkaan eivät ole korkeat; olen usein ostanut tuolta Suomalaisen tai Akateemisen kirjakaupan sijaan, kun on saanut huomattavasti halvemmalla. Luen myös runsaasti kaunokirjallisuutta englanniksi ja tuolta on tullut käsityökirjojen lisäksi tilattua runsaasti pokkareita lähes polkuhintaan - moni enkunkielinen pokkari kun maksaa Suomessa noin 10 euroa ja tuolta saa saman kirjan toimituskuluitta 4 - 6 euron hintaan... Toimittavatkin nopeammin kuin suomalaiset verkkokaupat, sillä toimitus tapahtuu yleensä 1 - 3 vuorokaudessa ja posti kulkee Briteistä yleensä maksimissaan 3 arkipäivää. Tilaus on siis yleensä noin viikossa tipahtanut postiluukusta.

Mutta sitten itse asiaan, eli tilaamaani neuleohjekirjaan. Tilasin Kari A. Cornellin "Retro Knits: Cool Vintage Patterns for Men Women and Children from the 1900's Through the 1970's" -kirjan. Hinta oli huimat 13,90 € - vertailun vuoksi mainittakoon, että kyseinen kirja löytyy esim. Akateemisen listoilta hintaan 33,52 €, mutta se on "tilapäisesti loppu".

Kirjan sisältöä voi käydä kurkistelemassa mm. Google Booksista.

Kirja sisältää 45 neuleohjetta 1910-1970-luvuilta. Mukana oikein kivoja malleja, jotka varmasti tulee toteutettua. Mielestäni kovinkin 14 euron arvoinen.

Sivuhuomautuksena: Google Booksista löytyy kivasti erilaisia neulekirjoja (joista useat löytyvät tilattavaksi The Book Depositorysta). Sieltä saa hyvässä lykyssä myös ilmaisia neuleohjeita, sillä useista kirjoista esitellään useita peräkkäisiä sivuja... Ei kun googlettelemaan!

Kuvan lähde: http://www.bookdepository.co.uk/

lauantai 22. lokakuuta 2011

Vauvan perussetti - pipo, lapaset ja sukat

Pyöräytin eilen illan kuluksi pari "päästänsäneuletta", eli kaivoin langan, puikot ja aloin neulomaan. Lankavarastosta löytyi Novitan Ilona-lankaa, joka ei tuntunut pahemmin kutittavan, vaikka ei mitään varsinaista vauvalankaa olekaan. Päätin siitä pyöräyttää sitten ex-tempore pian syntyvälle kuopukselle laitokselle mukaan otettavat lisälämmikkeet pipon, lapasten ja sukkien muodossa.

Tänä aamuna kirjoitin sitten kyseisiin neuleisiin ohjeet, jos joku vaikka haluaa neuloa vauvan perussetin itselle tai lahjaksi.

Kuvassa olevalla nukella on päällään 62 cm vauvanhaalari ja sen päänympärys on 38,5 cm.

VAUVAN PERUSSETTI
Pipo, lapaset ja sukat

Koko: n. 0 – 3 kk
Sukan terän pituus n. 9 cm, päänympärys n. 32 – 40 cm

Lanka: Novitan Ilona, vajaa 100 g (40 % villa, 35 % akryyli, 25 % polyamidi; 100 g = n. 185 m), langan suositustiheys 18 s x 25 krs = 10 cm - tai muuta tiheyteen soveltuvaa (vauva)lankaa.
Puikot: 4 mm pyöröt tai sukkapuikot
Tiheys: 22 s x 32 krs = 10 cm

Joustinneule kiertäen
Neulotaan joka kerroksella: *1 o silmukan takareunasta, 1 n*, toistetaan *-* koko kierros loppuun.

MYSSY

Neulotaan pyöröneuleena. Luo 64 s. Neulo joustinneuletta kiertäen 2 cm. Jatka sileää oikeaa neuletta, kunnes kappaleen korkeus on 10 cm. Tee tämän jälkeen kavennukset:
1. krs: *6 o, 2 o yhteen*, toista koko kierros *-*
2. krs: oikein
3. krs: *5 o, 2 o yhteen*, toista koko kierros *-*
4. krs: oikein
5. krs: *4 o, 2 o yhteen*, toista koko kierros *-*
6. krs: oikein
7. krs: *3 o, 2 o yhteen*, toista koko kierros *-*
8. krs: oikein
9. krs: *2 o, 2 o yhteen*, toista koko kierros *-*
10. krs: *1 o, 2 o yhteen*, toista koko kierros *-*
11. krs: *2 o yhteen*, toista koko kierros *-* (jäljellä 8 s)
12. krs: *2 o yhteen*, toista koko kierros *-* (jäljellä 4 s)

Tässä vaiheessa voit halutessasi katkaista langan vetää sen jäljellä olevien silmukoiden läpi sekä päätellä.

Vaihtoehtoisesti voit tehdä solmunapukan pipon päälaelle:
Jatka sileää oikeaa neuletta jäljellä olevilla 4 silmukalla n. 8 cm. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi sekä päättele. Solmi neuleputki solmulle.

LAPASET

Neulotaan pyöröneuleena. Luo 26 s. Neulo joustinneuletta kiertäen 5 cm. Jatka sileää oikeaa neuletta 4,5 cm. Aloita kavennukset:
1. krs: *ylivetokavennus, 9 o, 2 o yhteen*, toista.
2. krs: *ylivetokavennus, 8 o, 2 o yhteen*, toista.
3. krs: *ylivetokavennus, 7 o, 2 o yhteen*, toista.
4. krs: *ylivetokavennus, 6 o, 2 o yhteen*, toista.
5. krs: *ylivetokavennus, 5 o, 2 o yhteen*, toista.
6. krs: *ylivetokavennus, 4 o, 2 o yhteen*, toista.
7. krs: *ylivetokavennus, 3 o, 2 o yhteen*, toista.
8. krs: *ylivetokavennus, 2 o, 2 o yhteen*, toista.
9. krs: *ylivetokavennus, 1 o, 2 o yhteen*, toista.

Työssä on jäljellä 6 s. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele.

SUKAT

Neulotaan pyöröneuleena. Luo 28 s. Neulo joustinneuletta kiertäen 6 cm.

Aloita tiimalasikantapää (kts. kuvitettu ohje UllaNeuleen sivuilta) lyhennetyillä kerroksilla:
1. krs: neulo 14 s o, käännä työ.
2. krs: nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä se kireälle (silmukka ikäänkuin kierähtää ympäri muodostaen 2 langan silmukan puikolle), neulo loput silmukat (13 s) nurin, käännä työ.
3. krs: nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä se kierälle, neulo loput silmukat (12 s) oikein, käännä työ.
Toista 2. ja 3. kerrosta kunnes olet nostanut työn kummastakin reunasta 4 s ja työssä on silmukoita jäljellä 6 s.
Lopeta lyhennettyjen kerrosten neulonta. Aloita lisäyskerrokset heti (poiketen mm. UllaNeuleen tiimalasikantapään ohjeesta) kun olet neulonut viimeisen kavennuskerroksen ja päässyt 6:n jäljellä olevan silmukan alkuun työn oikealla puolella:
1. krs: neulo 7 o, käännä työ.
2. krs: neulo 8 n, kännä työ.
3. krs: neulo 9 o, käännä työ.
Jatka näin poimien 1 silmukka aina kerroksen lopuksi takaisin työhön. Kun puikolla on 14 s, jatka neulomista kaikilla 28 silmukalla koko sukan ympäri. 
* Voit vaihtoehtoisesti tehdä kantapään millä tekniikalla haluat.

Neulo sileää, kunnes jalkaterän pituus on n. 6,5 cm. Aloita kärkikavennukset:
1. krs: *ylivetokavennus, 10o, 2 o yhteen*, toista.
2. krs: *ylivetokavennus, 9 o, 2 o yhteen*, toista.
3. krs: *ylivetokavennus, 8 o, 2 o yhteen*, toista.
4. krs: *ylivetokavennus, 7 o, 2 o yhteen*, toista.
5. krs: *ylivetokavennus, 6 o, 2 o yhteen*, toista.
6. krs: *ylivetokavennus, 5 o, 2 o yhteen*, toista.
7. krs: *ylivetokavennus, 4 o, 2 o yhteen*, toista.
8. krs: *ylivetokavennus, 3 o, 2 o yhteen*, toista.
9. krs: *ylivetokavennus, 2 o, 2 o yhteen*, toista.
9. krs: *ylivetokavennus, 1 o, 2 o yhteen*, toista.
9. krs: *ylivetokavennus, 2 o yhteen*, toista.
Työssä on jäljellä 4 s. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele.

perjantai 14. lokakuuta 2011

Pöllö-pipo

Nonniin, jotain valmistui siis sittenkin loppuun saakka.

Aiemmin mainitsin, että tein tyttärelleni Cascade 220 Heathers -langasta neuletakkia. Takki on sinänsä valmis, mutta taistelen vielä taskujen kiinnittämisen kanssa. Pari kertaa taskut purettuani irti takista muistin, miksen ole vähään aikaan tehnyt mitään taskullista...

Takista on siis tulossa kuvia myöhemmin, mutta nyt uuteen pikaneulomukseeni - pöllö-pipoon.

Rakastuin Ravelryssa surffatessani siellä aika useissa ohjeissa esiintyvään pöllö-kuvioon. Esimerkiksi täällä näkyy kyseinen pöllö neulepuserossa.

Pöllö-kuvio tuli mieleeni, kun tarvitsin pikaisesti idean pieneen lahjaan. Päätin sitten toteuttaa pöllö-pipon tyttären neuletakista ylijääneestä langasta. Tässä näkyy tulos.

Mikäli joku haluaa samanlaisen pipon tehdä, tässä ohje:

PÖLLÖ-PIPO
koko: naisen

Lanka: reilu 50 g keskipaksua neulelankaa (esim. Cascade 220 (100 g/200m), onnistuu todennäköisesti myös 7-veikasta tms.)
Puikot: 5 mm:n puikot, joko sukkapuikot tai Magic Loop -tekniikkaa varten pyöröt - tai käsialan mukaan
Muuta: 12 pientä nappia tai helmeä pöllöjen silmiksi, ompelulankaa.

Tiheys n. 20 s / 10 cm, mallineule venyy hieman

Luo 88 silmukkaa. Neulo 2 o, 2 n -neuletta noin 4,5 cm.

Neulo nurjaa sileää 3 krs. Lisää ensimmäisellä kerroksella 1 s pipon kummassakin sivussa (= 90 s).

Aloita pöllö-kuvio kaavapiirroksen mukaan. Pipoon tulee 6 kpl pöllöjä, 7 silmukkaa kunkin pöllön väliin.

Jatka pöllö-kuvioiden jälkeen sileää nurjaa, kunnes työn pituus on 16 cm. Aloita kavennukset:

1. krs: *8 n, 2 n yhteen*, toista *-* 9 kertaa.
2. krs: nurin
3. krs: *7 n, 2 n yhteen*, toista *-* 9 kertaa.
4. krs: nurin
5. krs: *6 n, 2 n yhteen*, toista *-* 9 kertaa.
6. krs: nurin
7. krs: *5 n, 2 n yhteen*, toista *-* 9 kertaa.
8. krs: nurin
9. krs: *4 n, 2 n yhteen*, toista *-* 9 kertaa.
10. krs: *3 n, 2 n yhteen*, toista *-* 9 kertaa.
11. krs: *2 n, 2 n yhteen*, toista *-* 9 kertaa.
12. krs: *1 n, 2 n yhteen*, toista *-* 9 kertaa.
13. krs: *2 n yhteen*, toista *-* 9 kertaa.

Työssä on nyt 9 silmukkaa.Katkaise lanka ja vedä se loppujen silmukoiden läpi. Päättele.

Ompele pöllöjen silmiksi pienet napit tai helmet.

tiistai 11. lokakuuta 2011

Blogin ulkoasupäivitystä

Olinkin jo jonkin aikaa haaveillut blogin uudesta ulkonäöstä, mutten jaksanut itse aloittaa suunnittelua. Törmäsinkin puoli-vahingossa nettisurffailun lomassa Itkupillin *Cute 'n' Cool* Backgrounds -sivustolle, josta tämä ihana template löytyi. Kannattaa käydä tutustumassa!

lauantai 8. lokakuuta 2011

Lankaostoksia ja neulomuksia

Tuli sitten taas himoittua - ja tilattua - uusia lankoja kokeiluun. Kyllähän sitä nyt äitiysloman alkamisen kunniaksi vähän itseään langoilla lahjoa...! Tällä kertaa kokeilin Titityyn lankatarjontaa. titityymäiseen tapaan toimitus oli jälleen lähes järkyttävän nopeaa: tilasin maanantaina, saapui lähipostiin tiistaina...

Tässä saaliini:
1 kpl (250 g / 437 m) Cascaden Ecological Wool -lankaa 
värinä Chocolate, 100 % perulaista värjäämätöntä ekologista villaa

1 vyyhti (100 g / 244 m) Louhittaren luolan käsinvärjättyä Louhitar-lankaa, 
värinä Kahvi, 100 % suomenlampaan villaa Pohjanmaalta.

3 vyyhtiä (100 g / n. 200 m) Cascade 220 -lankaa 
murrettuna Heathers Mystic Purple -sävynä, 100 % perulaista villaa

1 vyyhti (50 g / 400 m) Cascade Alpaca Lace -huivilankaa sävyssä Icelander, 100 % Babyalpaca

Tilauksen suunnittelemiseen meni lähes viikko, sillä halusin, että minulla on kaikille langoille käyttötarkoitus ohjeen tarkkuudella selvillä ennen tilausta. Muutoin ne päätyvät lankavarastoa ja "parempaa tulevaisuuden käyttöä" odottamaan.

Cascaden Eco-langasta suunnittelin tehdä itselleni Ravelrysta löytyvän Shalom Cardiganin -ohjeella (tässä pdf-linkki suoraan ohjeeseen Ravelryn ulkopuolella) liivin. Ensin epäilin, että mahtaako tuo 250 g riittää paksuudestaan huolimatta moiseen, mutta sitten löysin Ravelryn projektipuolelta useampiakin Shalom Cardiganeja, jotka oli toteutettu kyseisestä langasta yhdeltä vyydiltä.

Kyllä tuo 250 g Eco-lankaa on aika pläjäys, sillä tässä näkyy kyseinen vyyhti kerittynä tyhjän talouspaperirullan hylsyn ympärille. Tulin siihen tulokseen, että millään en pystyisi "perinteistä" lankakerää pyörittelemään neulonnan alkuvaiheessa. Ajattelin hyödyntää vanhaa ja hyvää koneneulontakikkaa, eli kartiolle kerimistä, tosin tässä vähän Niksi-Pirkka-mentaliteetilla. Nyt voin sitten neuloessa laittaa tuon langan pyörimään talouspaperitelineeseen - perhe tuskin olisi ilahtunut pienen jalkapallon kokoisesta sinne-tänne sinkoilevasta lankakerästä olohuoneen lattialla...

Työn alle pääsi välittömästi jo aiemmassa postauksessa mainittu Flora-neuletakki 3-vuotiaalle tyttärelleni Cascade 220 -langasta. Ohjeessa neuletakki on tehty puuvillalangasta, mutta päätin ottaa riskin ja muuttaa langan villaksi, sillä villa soveltuu Suomen talveen puuvillaa paremmin. Ainakin tähän mennessä tuo malli näyttäisi luonnistuvan myös villalangasta erinomaisesti.

Joku tarkkasilmäinen voi muuten huomata, että olen kerinyt langan sisältä päin purkautuvaksi keräksi "normikerän" sijaan. Toimii mielestäni paljon paremmin kuin normaali ulkopäin purkautuva kerä. Kerä pysyy neuloessa kivasti paikallaan eikä pyöri pitkin lattioita. Tapa soveltuu parhaiten noin 50 - 100 g lankakerille, esim. Eco-lankaa en edes yrittänyt lähteä tällä tavoin kerimään. Mikäli joku ei tiedä, kuinka sisältä juoksevan kerän keriminen kotikonstein onnistuu, niin hyvä ohje löytyy esimerkiksi Ariadne's Weblogista.

Alpaca Lace -huivilanka tuli ihan vain heräteostoksena näiden kahden lisäksi, sillä hinta ei päätä huimannut (6,90 €) ja lankavalmistajan sivuilta löytyi Leaves of Green -huppukaulurin ohje yhdelle vyydille.

Ainoastaan Louhittaren luolan Louhitar-lanka jäi ilman etukäteissuunniteltua käyttötarkoitusta. Olin vain niin utelias tuon kotimaisen ja käsinvärjätyn suomenlampaan villasta valmistetun langan suhteen, että päätin tilata yhden vyydin. Ainahan nyt keskipaksulle 100 % villalangalle nyt jokin käyttötarkoitus löytyy - eikö vain...

maanantai 3. lokakuuta 2011

Petite Purls - lastenneuleiden verkkolehti

Hairahduin näin nopeasti työpäivän aluksi vilkaisemaan Ravelrysta erästä neuletakin ohjetta, johon tilasin juuri eilen langat Titityystä. Tarkoituksenani olisi neuloa 3-vuotiaalle tyttärelleni nätti neuletakki talven kylmyyttä vastaan. Sellaisen, joka istuisi nätisti sekä housujen että mekon kaverina.

Ravelrysta lähtikin linkki Petite Purls -neulelehteen, jossa kyseisen neuletakin ohje onkin ilmaiseksi saatavilla. Siitä sitten huomasin itse nettineulelehden ihanat valikoimat. Liitän tämän linkin myös linkkilistalleni. Te, joilla on lapsi(a), nauttikaa annista...

keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Kakkunäpertelyjä

Menin sitten ostamaan Tuusulan Confetista kauan himoitsemani Wiltonin kukkamuottisetin marsipaanikukkien tekemistä varten.


Olihan sitä sitten aivan pakko päästä heti töissäkin hehkuttamaan ja päädyin tekemään työkaverini tyttären 5-vuotissynttärikakkua varten muutamia vaaleanpunaisia kukkasia. Tuli sitten myös yksi ruusukin väkerrettyä, mutta kyllä siitä huomasi, ettei vähään aikaan moista ole tullutkaan harjoiteltua. Työkaveri kyllä oli kovin tyytyväinen lahjuksiin - tai ainakin näin vakuutti...


Ostin samalla myös pursotinpussin ja pari pursotustyllaa. Olen tähän saakka selvinnyt kakkupursotuksissa ihan vain muovipussilla, jonka toiseen kulmaan on leikattu reikä. Päätin kuitenkin sijoittaa kunnon työkaluihin, kun niiden hinta ei kuitenkaan ihan päätä huimaa ja kunnon teräksiset tyllat ovat kuitenkin pidempiaikainen kumppanuus.

Pursotusta piti siis päästä ensi tilassa harjoittelemaan ja miehen työkavereille valmistui seuraavia "leivoksia". Ohje hyvin helppo:

  • 1 suklainen kääretorttupohja (sopiva ohje löytyy vaikkapa Kinuskikissan sivuilta) leikattu sopiviksi paloiksi ja sijoitettu litistettyihin paperisiin muffinssivuokiin.
  • Kostutetaan maltillisesti vaikkapa sekamehulla.
  • Päälle levitetään kermavaahdon ja omenahillon seosta.
  • Loppu kermavaahdosta (tässä värjätty vaaleanpunaiseksi samoilla nestemäisillä elintarvikeväreillä, kuin mitä käytetty aiemmin lankojen värjäämiseen...) pursotetaan leivoksen reunoille.
  • Koristelu kaapista löytyneillä sokerisydämillä tai muilla koristeilla.
Eivät nämä leivokset nyt mitään kondiittorikilpailua voittaisi, mutta kelpaavat kyllä makeannälkään...

tiistai 27. syyskuuta 2011

Linkkipäivitystä

Selaimen muistiin on kerääntynyt erinäinen määrä käsityöaiheisia linkkejä. Olen jo jonkin aikaa haaveillut näiden löytöjen jakamisesta myös täällä blogissa, mutta viime aikoina ei aikaa ole muka ollut riittävästi blogipäivityksiin.

Aloitetaan vaikka aiheella
NETTIKAUPAT

Lankatalo Tapion kauppa on Kauhajokinen lankakauppa, jolla on myös nettimyyntiä 5 - 6 €:n toimitusmaksulla tilauksen koosta riippumatta. Voin lämpimästi suositella, sillä asiakaspalvelu on pelannut (jouduin muuttamaan nettitilaustani puhelimitse) ja toimitus oli kiitettävän nopeaa.

Toinen erittäin suositeltava nettikauppa on Titityy, jossa toimitus on erittäin nopeaa ja asiakaspalvelu hyvää. Kaksi kertaa olen tilannut ja molemmilla kerroilla toimitus kirjeitse on saapunut ylihuomisin. Sain myöskin omalla mokalla väärin tilatun tuotteen vaihdettua ilman ongelmia nopeasti.

Brittiläinen kirjakauppa The Book Depository on ollut ahkerassa käytössä paitsi käsityökirjojen (laaja valikoima) myös muun kirjallisuuden suhteen. Tilattua on tullut lähemmäs kymmenen kertaa ja joka kerta toimitus on ollut nopeaa; toimitus saapunut jopa vajaassa viikossa, toisin kuin kotimaisista nettikirjakaupoista.Yhden kerran olen saanut väärän kirjan (oikea kirja, väärä painos), mutta otettuani s-postitse yhteyttä, sain oikean kirjan nurkumatta ja väärän kirjan sain pitää ilman erillistä maksua. Plussaa myös ilmainen toimitus koko maailmaan.

Tilattua on tullut myös Käsityökorista, josta ei myöskään mitään pahaa sanottavaa. Toimitus ihan kiitettävän nopea ja plussaa ilmaisesta toimituksesta yli 25 €:n tilauksille. Saatavilla neulelankojen ja -tarvikkeiden lisäksi mm. kirjontapakkauksia, tuotteita tildailuun sekä muuhun askarteluun.

Kirjokas on ollut pari kertaa testattavana ja ihan kiitettävää palvelua olen saanut myös sieltä. Tarjoaa erilaisten kirjontaan liittyvien tuotteiden lisäksi myös mm. neulontalankoja ja -tarvikkeita. Ilmainen toimitus yli 30 €:n tilauksille.

Kaksi kertaa olen tilannut myös Kangastukku.comista. Tarjolla on runsaasti erilaisia kankaita ja käsityötarvikkeita, myös mm. kestovaippakankaita. Edullinen kauppa, jolla laaja valikoima ja ilmainen toimitus yli 60 €:n tilauksille. Sinänsä minulla ei ole suurempaa valittamista, mutta molemmilla tilauskerroilla on ollut tuotteiden kanssa pientä sähläystä. Ensimmäisellä kerralla tilatussa villakankaassa oli reikiä, mutta korvaava tuote tuli nopeasti s-postireklamaation jälkeen. Toisella kerralla taas sain kangasta 1 m, vaikka olin tilannut 2 m, tälläkin kerralla vaihto oikeaan pituuteen onnistui nurkumatta. Joko minulla on ollut todella huono tuuri tai sitten Kangastukussa sählätään jonkin verran... Nämä kokemukset eivät kuitenkaan saaneet minua säikähtämään niin pahasti, etten uskaltaisi enää tulevaisuudessa Kangastukku.comia kolmatta kertaa kokeilemaan jos sieltä löytyy jotain tarvitsemaani - se kuuluisa kolmas kertahan toden sanoo.

Yksi ainoa verkkokauppa on onnistunut karkottamaan minut asiakaskunnastaan. Tilasin tässä kuukausi sitten KoolAideja Muksuaitasta ja se oli samalla ensimmäinen ja viimeinen tilaus. Toimitusmaksun kanssa oli epäselvyyksiä (tuotteen esittelysivulla ja verkkokaupan toimitussivulla oli eri tietoa toimituksen hinnasta) ja yritin ensin parisen viikkoa tilauksesta saada selvitettyä toimituksen hintaa, jotta olisin saanut maksettua tilaukseni. Sähköposteihini ei vastattu lainkaan. Sitten kun vihdoin ja viimein sain tuon hinnan selville ja tilauksen maksettua, postitukseen meni vielä yli viikon verran. Jätän tästä syystä Muksuaitan pois nettikauppojen linkkilistalta, että kukaan ei erehtyisi luulemaan minun suosittelevan sitä.

NEULEOHJEET

Tähän asti minulla onkin ollut jo muutamia ilmaisia neuleohjelinkkejä linkkilistallani:

IhanItse - käsityöharrastajien keskustelupalsta, ei varsinaisia neuleohjeita
Knitty - englanninkielinen nettineulelehti
Novita - lankavalmistajan neuleohjeita
Ravelry - huima määrä ilmaisia neuleohjeita (yli 70 000 kpl), myös maksullisia ohjeita, vaatii rekisteröitymisen
Ullaneule - kotimainen neulelehti

Tässä vielä muutama lisää:

DROPS design - lankavalmistaja Garn studion yli 3000 suomenkielistä neuleohjetta, lisää mm. englanniksi ja ruotsiksi
Knitting Adventures - lasten neuleita
KnitWiki - neulonnan ensyklopedia, sis. ohjeiden lisäksi muuta neuletietoutta
Lion Brand Yarn -  lankavalmistajan neuleohjeita, vaatii rekisteröitymisen
Popknits - nettineulelehti englanniksi, viimeisin ilmestynyt numero vuodelta 2009
The Knitting Pen - neuleohjeblogi

Olen erotellut näistä "yleisistä" neuleohjeista erikseen
VINTAGENEULEOHJEET

A Good Yarn - 1920-luvun neuleohjeita
Antique Knitting Patterns - runsaasti lastenvaatteiden ohjeita, mutta myös naisille ja miehille
Betsie -  2 kpl 1940-luvun neule- ja virkkauslehtiä lastenvaatteisiin
Free Vintage Knitting - runsaasti vintageohjeita naisille, miehille ja lapsille, myös asusteita ja sisustustavaroita
Helen Heath - pari naisten 1940-luvun neuletta ja sukkaohje
KnitHeaven - ohjeita myös 1800-luvun lopulta ja ihan 1900-luvun alusta
Knitting History - eri kausien historiallisia ohjeita, mm. 1400-luvun naisen huppupäähine
National Library of Australia (vanhojen lehtien haku) - Australian kansalliskirjaston vanhojen lehtien haku
Skiff - 1930-1950-lukujen naisten neuleohjeita
Subersive Femme - runsaasti vintageohjeita sisältävä blogi
TigerMouseCat: Picasa-albumit - useita skannattuja neule- ja virkkausohjelehtisiä
Vintage Purls - 1940- ja 1950-lukujen ohjeita
Vintage Stitch-O-Rama - runsaasti ohjeita 1880-1960-luvuilta
Wayward Creating - muutamia ohjeita sisältävä blogi
Yesterknits - muutamia ilmaisohjeita, muut maksullisia

Jaa-a, eivätköhän nämä tältä päivältä riitä. Nauttikaa!

torstai 15. syyskuuta 2011

Sairasloma-näpertelyjä

Onkin jonkin aikaa vierähtänyt siitä, kun viimeksi kirjoittelin. Sittemmin olen kyllä saanut aikaiseksi jos mitä mielenkiintoista suvun joululahjoista lankavärjäyksen kokeilun jatkamiseen. Viimeisin spurtti neulerintamalla on tapahtunut tämän viikon alussa, kun flunssan kourissa olin kolme päivää sairaslomalla ja en paljonkaan jaksanut pyllyä nostaa sohvan nurkasta. Tästä sitten seurasi useamman neuleprojektin valmistuminen.

Alunperin värjäsin nestemäisillä elintarvikeväreillä 100 % villalankaa tulevan kuopuksen villavaippahousuja varten. Monissa värjäysohjeissa sanotaan kuitenkin, että myös sekoitevillalangat, kuten 7-veikka ja Nalle, käyvät erinomaisesti värjäykseen. Pitihän sitä kokeilla, kun lankavarastosta löytyi sopivasti runsaasti valkoista 7-veikkaa ja käytännössä koko suvussa kukaan ei käytä valkoisia vaatteita... Samalla pataan päätyi myös tuntematonta ohutta villalankaa (Bambinoa?) reilu 50 g.

Ilmeisesti en sitten osannut annostella riittävästi noita Dr Oetkerin nestemäisiä värejä, kun punaisesta syntyi pinkkiä ja vihreästä vaaleaa myrkynvihreää. Tuntemattoman villalangan keittelin useampaan otteeseen; ensin tein siitä musta-valkoista pätkävärjättyä, mutta sitten heitin pataan mitä ihmeellisempiä väriseoksia. Lanka otti itseensä väriä hyvin epätasaisesti synnyttäen hyvin mielenkiintoisen värikombon.

Myrkynvihreä ja pinkit pääsivät sitten uuteen värjäykseen. Vihreän laitoin siniseen värikylpyyn pätkävärjäys-tekniikalla ja punaiset saivat lisäsävyä. Kuva hieman vääristää, ovat nyt pikemminkin punaisia kuin pinkkejä. Vihreästä syntyy kenties kauluri tai muu sellainen siskolle joululahjaksi. Nähtäväksi jää.

Harmaasävyisestä villalangasta neuloin hieman muunnellen baskerin Suuri Käsityö -lehden (1/2011) ohjeella. Lanka on paljon ohjeen lankaa ohuempaa, siis lisäsin jonkinverran silmukoita ja kavennuskerroksien välillä jatkoin soveltaen patenttineuletta, kun ohjeessa neulottiin sileää. Itse olen kovin tyytyväinen tulokseen. Aluksi ajattelin, että baskeri olisi joululahja jollekulle, mutta jostain syystä en voinut harkitakaan siitä luopumista, joten se päätyi sitten itselle.

Ostin Tarjoustalosta toissa viikolla heräteostoksena vaalean vihreää Coats Red heart Eco-Cotton Blend-lankaa 4 kerää hintaan 2 € / kerä. Esim. Lankatalo Tapion kauppa myy kyseistä lankaa hintaan 5,90 € / kerä. Minulla oli siis 400 g kierrätyspuuvilla-akryyli-sekoitetta sävyssä jota en itse varmaankaan tulisi pukeneeksi. Harrastanhan ruskean, mustan ja punaisen eri sävyjä enemmän kuin kylmähkön vaaleanvihreää. Mutta kun todella edullisesti saa, niin eihän sitä voi kauppaan jättää! Niinpä niin.

Kuten aiemmin kerroin, dyykkasin taloyhtiön roskiksesta Novitan neulelehden vuodelta 2008. Tämä lehti pelasti minut, sillä sain siitä idean neuloa kyseisestä langasta siskon tyttärelle joululahjaksi neuletoppi/-liivi.Tällaista jälkeä siitä sitten syntyi - lankaa meni vajaa 3 kerää, joten vielä noin 1,5 kerää olisi tuhottavaa, jahka keksii mihin sen upottaisi... Eipä tuo toppi-liivi kovin edustavalta prässättynä näytä, mutta päällä oli tosi kivan näköinen - juu, olihan sitä pakko kokeilla, vaikka on kokoa S ja itse kokoa M vauva-mahan kanssa kuorrutettuna...

torstai 1. syyskuuta 2011

Villavaippahousut - oma ohje

Blogin päivitys on jäänyt viimeiseltä parilta päivältä, kun olen urakoinut marraskuussa syntyvälle kuopukselleni pitkälahkeisia villavaippahousuja, tuttavallisemmin villiksiä.

Esikoisen jäljiltä on iso kasa lyhytlahkeisia villiksiä, mutta halusin nyt talvivauvalle kätevämpää vaipatus-vaatetustapaa pitkälahkeisten villisten muodossa. Lyhyt lahkeisten villisten päälle kun pitää aina pukea normaalit housut, mutta pitkälahkeiset villavaippahousut eivät välttämättä niitä kaipaa. En kuitenkaan halunnut käyttää perushahtuvaa, josta villavaippahousut tavallisesti neulotaan, sillä siitä tulee kovin paksut ja kankeat lahkeet - kokemusta on.

Käytin tähän työhön aiemmin elintarvikeväreillä värjäämääni 100 % huopuvaa villalankaa. Värjäämisestä enemmän tässä kirjoituksessa.

Sitten itse ohjeeseen...

Villikset

Koko: vastasyntyneestä noin 70 cm, riippuen lapsen pyöreydestä.

Lanka: 100 g siniraidallista (itse värjätty) ja vajaa 50 g (~ 30 g) Gjestal Ren ny ull, 50 g = n. 100 m. Työhön soveltuu mikä tahansa käsinpestävä huopuva 100 % villalanka, josta tulee annetulla tiheydellä napakan paksuhko neulos.
Puikot: 3 ja 4 tai käsialan mukaan
Tiheys: 22 s x 29 krs = 10 x 10 cm

Housut neulotaan pyörönä lahkeensuusta vyötärölle.

Lahje

Luo 44 s puikoille 3 ja neulo pyörönä 2 o 2 n -joustinta 7 cm. Aloita ja päätä kerros 1 n. Kerroksen vaihtumiskohta on lahkeen sisäreunassa.

Vaihda työhön suuremmat puikot. Neulo ensimmäinen kierros seuraavasti: 2 o, *lisää 1 s (lisäys tapahtuu joustimen 2 o silmukan välissä), 8 o, lisää 1 s, 8 s, lisää 1 s*, 1 o, 2 n, lisää 1 s, 2 o, lisää 1 s, 2 n, 1 o, toista * - *, 2 o. Työssä on nyt 52 s. Jatketaan sileää neuletta paitsi lahkeen ulkoreunassa olevilla 2 n, 4 o, 2 n -simukoilla, joilla aloitetaan palmikkoneule kaavion mukaan. Neulotaan lahkeen pituudeksi 24 cm.

Neulo toinen lahje samoin.

Haaraosa
Haluttaessa voidaan haaraosaa vahvistaa silmukoiden venymiseltä vaihtamalla kerroksen ensimmäinen ja viimeinen silmukka ristiin lahkeen sisäreunalta ennen haaraosan neulomista.

Luo ensimmäisen lahkeen kerroksen päätteeksi 10 s. Neulo samalle puikolle toisen lahkeen silmukat alkaen kerroksen vaihtumiskohdasta. Kun olet neulonut kaikki toisen lahkeen silmukat, poimi luotujen silmukoiden väleistä 10 s (vrt. kärjestä aloitetun sukan aloittaminen). Vaihtoehtoisesti voit poimimisen sijaan luoda toiset 10 s ja neuloa haaraan sauman viimeistelyvaiheessa.

Puikoilla on pyörönä yhteensä 124 s. Neulo 1 krs sileää, lukuunottamatta kummankin lahkeen ulkoreunojen palmikkokuvioita joita jatketaan. Tästä lähin kerros ajatellaan alkavaksi jälkimmäisenä luotujen 10 s:n keskellä, joka on myös housujen keskitaka. Voit laittaa kohtaan myös silmukkamerkin, jos haluat.

Neulo toinen krs sileää, mutta neulo 2 s o yhteen kerroksen 5. ja 6. viimeiset silmukat (ensimmäinen haaraan luotu silmukka viimeisen lahkeen silmukan kanssa yhteen). Neulo 8 s o ja tee ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o, vedä nostettu silmukka neulotun yli), neulotaan siis kerroksen 5. ja 6. silmukka yhteen ylivetokavennuksella. Housujen etupuolella kavennetaan vastaavasti haaraan luotu silmukka neuloen viimeisen lahkeen silmukan kanssa yhteen, 8 s o, ylivetokavennus. Näitä kavennuksia jatketaan vähentäen haaraan luotujen silmukoiden määrää joka kavennuskerroksella 2 silmukalla.

Kavennuksia tehdään etupuolella joka 4. kerros ja takakappaleella joka 8. krs, kunnes kavennusten välillä on vain 2 s. Kavennusten jälkeen työssä on 108 s.

Jatketaan suoraa neuletta sivujen palmikkokuvion kanssa kunnes haaraosan korkeus on 14 cm.

Vaihda ohuemmat puikot ja jatka 2 o 2 n neuletta aloittaen kerroksen vaihtumiskohdassa keskellä takana 1 n ja päättäen kerros 1 n. Kavenna ensimmäisellä joustinneulekerroksella kummankin palmikon kohdassa 2 s. Työssä on nyt 104 s.

Neulo joustinta 3 cm. Tee halutessasi reikäkerros solmimisnauhaa varten: Neulo jokaisen 2 n silmukan kohdalla 1 n, langankierto puikolle, 2 s o yhteen.


Jatka reikärivin jälkeen joustinta vielä 2 cm, päätä silmukat joustinta neuloen. Päättele langat ja palmikoi/virkkaa/puno sopivan pituinen solmimisnauha.

maanantai 29. elokuuta 2011

Liekkisukat jälkikasvulle - neuleohje

Eilen valmistui polvisukat tyttärelle. Malli on oma, mutta kuvioon sain innoitusta Novitan ja Martta-liiton sukkakilpailun 2008 voittajasukista nimeltä Bambumetsäsukat.

Malli tietenkin toimisi paremmin yksivärisestä langasta, mutta on ihan kivan näköinen noinkin. Lanka kun oli heräteostos 3 €:n huimaan hintaan, niin sitä piti kuluttaa johonkin. Tytär oli hyvä uhri, sillä hän pitää kirkkaista väreistä, kun puolestaan itselle kelta-puna-oranssi-kombo on vähän turhan värikäs.

Nimesin sukat Liekkisukiksi, kun mieheni niitä niin kutsui tyttären meneessä ylpeänä hänelle uusia sukkiaan esittelemään.

Mikäli joku muukin haluaa tehdä peruspolvisukat n. 3 vuotiaalle, tässä ohje:

LIEKKI-POLVISUKAT

Koko: Kengän numero n. 23 – 25.

Tarvikkeet: vajaa 50 g ohutta sukkalankaa (tässä käytetty TicoTicoa, 100 g / 400 m)
Puikot: 2 ½
Tiheys: 30 s x 44 krs = 10 x 10 cm

Varsi

Luo 60 s, neulo suljettuna neuleena 2 o 2 n. Aloita kerros 1 n ja päätä kerros 1 n.

Aloita kuvioneule kun työn korkeus on 3 cm.

Neulo joustinneuletta 4 cm. Mikäli haluat ihan polveen asti ulottuvat sukat, voit neuloa joustinneuletta n. 8 cm.

Aloita kavennukset keskellä takana kuvioneuleen kerroksella 2 tai 9. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, 1 o, vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli) kerroksen viimeisellä kahdella silmukalla (4. puikon 2 viimeistä silmukkaa) ja neulo kerroksen kaksi ensimmäistä silmukkaa (1. puikon 2 ensimmäistä silmukkaa) 2 o yhteen.

Jatka kuvioneuletta, kavenna keskellä takana 2 s jokaisella kuvioneuleen 2. ja 9. kerroksella yhteensä 6 kertaa (= 48 s työssä). HUOM! Kavennuskerroilla 1, 2, 5 ja 6 tee kavennukset yllä annetulla tavalla. Kavennuskerroilla 3 ja 4 tee kavennukset päinvastoin, eli kerroksen kahdella viimeisellä silmukalla neulotaan 2 o yhteen ja kahdella ensimmäisellä ylivetokavennus.

Jaa silmukat tasan puikoille.

Jatka kuvioneuletta kavennusten jälkeen n. 4,5 cm. Aloita kantapää.

Kantapää

Kantapää neulotaan 24:llä silmukalla. Mallisukassa on tiimalasi-kantapää (kts. UllaNeuleen ohje) Voit tehdä kantapään millä tekniikalla haluat.

Terä

Jatka kantapään jälkeen mallineuletta jalan päällä 22 s:lla (reunoissa 2 n). Neulo muilla silmukoilla sileää. Aloita kärkiosa, kun teräosan pituus on n. 11,5 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Kärki

Neulo kerros oikein. Kärki neulotaan oikeaa neuletta. Aloita kärkikavennukset sivuissa; 1. puikon 2 viimeistä silmukkaa neulotaan oikein yhteen. 2. puikon 2 ensimmäistä silmukkaa neulotaan ylivetokavennuksella yhteen. 3. puikko neulotaan kuten 1. ja 4. puikko kuten 2.

Toista kavennuksia joka toisella kerroksella 4 kertaa. Tämän jälkeen jatka kavennuksia jokaisella kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi. Päättele.

Mallineuleen tilalla voi tehdä myös pelkkää 2 o 2 n joustinta tai vaikkapa 2 s:n palmikkoneuletta.

sunnuntai 28. elokuuta 2011

Langanvärjäys elintarvikeväreillä - kokeilua

Nettisurffailusta seuraa harvoin mitään hyvää. Sieltä saa ainoastaan mitä eriskummallisimpia ideoita ja pakko-kokeilla-tarpeita. Niin kävi jälleen.

Löysin useita ohjeita langanvärjäyksestä elintarvikeväreillä. Minua on jo pidempään muutoinkin kiinnostanut mm. luonnonväreillä värjääminen, mutta vahvojen puretus- ja kiinnitys-kemikaalien vuoksi en ole jaksanut lähteä kokeilemaan.

Elintarvikevärit kuulostavat kuitenkin melkoisen turvallisilta kemikaaleilta. Tosin jos kysytään terveysintoilijoilta, niin sitten voi tulla tästä hieman eriäviä mielipiteitä - mutta harvoin sitä neulelankaa tulee kuitenkaan syötyä... Elintarvikevärien lisäksikään kun ei suolaa ja etikkaa vahvempia aineita tarvita.

Netistä löytyy runsaasti erilaisia ohjeita elintarvikeväreillä värjäämiseen. Osassa etikka laitetaan värjäysveteen, osassa taas lanka huuhdotaan etikkavedessä ennen värjäysveteen laittamista. Toisissa taas käytetään suolaa värin kiinnittämiseen, toisissa ei. Välillä mikrotetaan langat, toisinaan taas lillutellaan kattilassa liedellä.

Muutamia lukemisenarvoisia värjäysohjeita löytyy mm.
- Ullasta
- IhanItsestä
- Emotuotannon sivuilta
- Knittystä (käsittelee Kool-Aid-juomajauheilla värjäämistä)

Värjäämiseen soveltuvat eläinkuidut, kuten esimerkiksi villa ja alpakka. Silkkiin ei kuulemma väri kovin hyvin tartu. Tekokuituihin ja puuvillaan elintarvikevärit eivät kuulemma jää kiinni. Sekoitelankoja, joissa on vähintään 70 % villaa (tai muita eläinkuituja) voi kuulemma värjätä onnistuneesti. Esimerkiksi 7-veikka ja Nalle käyvät siis hyvin värjäämiseen.

Ohjeita kun on melkein yhtä monta kuin värjääjääkin ja mitään absoluuttista totuutta oikeasta värjäystavasta ei siis ole, päätin lähteä kokeilemaan soveltaen lukemiani ohjeita. Tein seuraavan ohjeistuksen mukaan:

Tarvikkeet:
- Elintarvikeväriä - sekä jauhemaiset että nestemäiset käyvät, mutta jauhe on riittoisampaa
- Etikkaa - mieluiten väkiviinaetikkaa, auttaa värin kiinnittymiseen
- Suolaa - auttaa värin kiinnittymiseen
- Eläinkuitupohjaista lankaa (villaa, villasekoitetta, alpakkaa jne)
- Iso kattila
- Lämpömittari - kinkkulämpömittari erinomainen, kannattaa sitoa kiinni kattilaan
- Puutikku, -haarukka tms. sekoitusväline - huomaa, että väline voi värjääntyä!
- Kumihanskat

1) Keri lanka vyyhdille. Kerällä olevaa lankaa ei voi värjätä, sillä väri ei pääse imeytymään kerän keskelle. Sido vyyhti napakasti, muttei liian tiukalle, jotta väri pääsee tunkeutumaan myös sidontalangan alle eikä värjättävään lankaan jää värjäytymätöntä kohtaa.

2) Pese lanka synteettisellä pesuaineella. Itse käytin astianpesuainetta. Huuhtelin hyvin ja rutistelin käsin kuivaksi.

3) Anna langalle etikkakylpy. Yhden ohjeen mukaan etikkaa tulisi olla 1/3 osa, loput vettä. Itselläni tosin taisi olla hieman laimeampaa, noin 1/4 etikkaa. Huolehdi, että etikkavesi on hyvin imeytynyt lankaan. Rutistele langasta liika vesi pois.

4) Sekoita isossa kattilassa lämpimään veteen elintarvikeväriä haluamasi värin saamiseksi. Vettä tulisi olla niin paljon, että lanka peittyy veteen. Itse värjäsin laitoin 2 x 50 g vyyhtiä puoliksi väriveteen (liukuvärjäys). Käytin 1,5 l vettä. Lisää veteen suolaa. Jostain muistin lukeneeni, että 1 g suolaa per 1 litra vettä. Laitoin tuohon määrään vajaan teelusikallisen...

5) Laita etikkavedestä kosteat langat kattilaan. Mikäli haluat pätkävärjättyä lankaa, upota vain toinen vyyhdin pää väriin. Veden tulee olla tässä vaiheessa lämmintä, ei missään nimessä kuumaa, ettei lanka huovu. Lämpöshokki, eli nopea lämpötilan vaihtelu huovuttaa villan, ei niinkään kuumuus. Nosta lämpöä hiljalleen noin 90 asteeseen. Älä anna kiehahtaa. Kinkkulämpömittari on erinomainen apuväline lämpötilan tarkkailuun. Sekoita välillä varovasti, jotta väristä tulisi mahdollisimman tasainen. Muista, että liian voimakas sekoittaminen voi kuitenkin johtaa langan huopumiseen!

6) Kun lämpö on nostettu noin 90 asteeseen, siirrä kattila levyltä jäähtymään. Värin pitäisi kuulemma viimeistään jäähtymisen aikana siirtyä kokonaan vedestä lankaan. Vesi siis muuttuu taas kirkkaaksi. Itselläni väri oli kuitenkin imeytynyt lankaan jo kuumennusvaiheessa.

7) Kun lämpötila on laskenut (itse odotin n. 40 asteeseen), voit huuhdella langan vedellä. Käytä saman lämpöistä vettä kuin mitä itse lanka on, muutoin lanka voi kokea lämpöshokin vielä tässäkin vaiheessa ja huopua! Lisää viimeiseen huuhteluveteen etikkaa. Itse laitoin noin ruokalusikallisen pariin litraan. Puristele varovasti liika vesi pois ja ripusta kuivumaan.

Saa nyt sitten nähdä, että kuinka hyvin nuo värit pysyvät käytössä. Värjäsin 100 % käsinpestävää villalankaa, jonka tarkoituksena olisi jossain vaiheessa muuntua marraskuussa syntyvän kuopuksen villavaippahousuiksi. Tässä vielä kuva keritystä langasta ja mallitilkusta.

Värjäyksessä käytin ihan lähi-Cittarista ostettua DrOetkerin nestemäisiä elintarvikevärejä, punaista ja sinistä. Tarkoituksena oli saada aikaiseksi violettia, mutta punainen tuntui olevan sen verran mietoa tavaraa, etten osannut annostella sitä riittävästi. Väristä tuli melko vaalea, mutta niin itse asiassa oli tarkoituskin.

Tämä on koukuttavaa touhua! Nyt on tilauksessa Kool-Aid-juomajauheet, joita voi käyttää myös langan värjäykseen hyvin samoilla tavoin kuin pelkkää elintarvikeväriäkin. Värit vain vaikuttavat kirkkaammilta (ne on ne atsovärit...).

lauantai 27. elokuuta 2011

Vintage-ohjeita postiluukusta

Viime aikoina olen kunnostautunut nettishoppailussa. Perjantain kunniaksi postiluukusta oli tipahtanut kaksi Huuto.net-ostosta. Ei viikonloppu voinut paremmissa merkeissä alkaa, kun pääsi heti töistä palattua hautautumaan sohvannurkkaan ja lukemaan uusia ostoksia.

Lise-Lotte Lystrupin "Ne ihanat neuleet" on vuodelta 2008. Kyseessä on siis 1930-50-lukujen neuleohjeita, jotka Lise-Lotte on uudistanut vastaamaan nykynaisen mittoja käyttäen tänä päivänä markkinoilla olevia lankoja. Kirja sisältää 21 neulemallia.

Pakko myöntää, että kirja oli hienoinen pettymys. Kirjassa oli pari ohjetta, jotka voisin toteuttaa, kuten alla oleva lehti-kaulahuivi, mutta muutamia ohjeita oli muunnettu niin voimakkaasti nykyajan pukeutumistyyliin sopivaksi, että ne olivat menettäneet vintage-tyylisen leimansa täysin. Tuloksena siis nättejä perusneuleita, joiden innoittajana on ollut menneiden vuosikymmenien ohjeet.


Mieluisampi ostos oli Ester Bondesenin "Kaunis neuletyö - nykynaisen neulonnan käsikirja", joka on aitoa aikansa ohjeistusta vuodelta 1947. Kirja sisältää kolme pääotsaketta; neulontatekniikka, työohjeet ja korjaukset. Täysin aikansa lapsi - ihania ohjeita ja vinkkejä! Tosin kaikki eivät kyllä taida tulla testaukseen, kuten neulottu villainen uimapuku...



torstai 25. elokuuta 2011

Tyttären Hello Kitty -myssy

Päätin laittaa nyt alkuhätään edes yhden todisteen harrastuneisuudestani neuleiden alalla. Saattaa nimittäin mennä jälleen jonkin aikaa, ennen kuin saan mitään uutta konkreettista aikaan.

Viime viikolla valmistui Hello Kitty -myssyn tyttärelleni. Ohjeen löysin Ravelryn kautta, mutta se on luettavissa Pyssligt-sivustolla. Suosittelen muuten Ravelryyn rekisteröitymistä, jos englannin kieli sujuu neuleohjeissa. Sieltä löytyy tällä hetkellä yli 70 000 ilmaista neule- ja virkkausohjetta.
Pyöröpuikot nro 3, magic loop -tekniikka
Lanka: Valkoinen Novitan Wool, rusetti Novita Rose Mohair,
kirjailut Novita Nalle


Myssyn toteutin muutoin ohjeen mukaan, mutta kasvot kirjailin ohjeesta poiketen silmukoita jäljitellen.

Lähes rikollista toimintaa!

Hyvänen aika, mitä ihmiset tekevätkään! Kävin tänään viemässä roskia ja vilkaisin "vahingossa" samalla taloyhtiön paperinkierrätyslaatikkoon. (Juu, tunnustan - harrastan lehtidyykkausta) Löysin sieltä Novitan kevät 2008 neuleohje-lehden. Siis mitä? Voivatko ihmiset luopua neulelehdistään? Ilmaiseksi? Vapaaehtoisesti?

Suorastaan tyrmistyttävä teko. No, hänen häviönsä ja minun voittoni...

keskiviikko 24. elokuuta 2011

Tervetuloa Nurja-Purla!

Nurja-Purlan ensimmäinen postaus. Historiallinen hetki, siis.

Pohdin pää sauhuten, että mitä ensimmäisen postauksen pitäisi pitää sisällään. Monia ideoita on hyvistä jutunjuurista, mutta mistä se ensimmäisen ja kriittisen viestin tulisi jaaritella?

Vaihtoehtoja olisi useita:

1. Itseni esittely; selitys siitä, kuinka opin kutomaan isosiskon opastamana ennen kouluikää ja miten nyt työskentelen mielikuvituksettomassa toimistotyössä insinööritutkinnolla toteuttaen luovaa puoltani suoltaen erilaisia käsitöitä suvulle ja tutuille sekä omalle perheelleni. (Kyllä, booooring - siis seuraava aihe. Saatte kuitenkin kuulla näistä asioista ajan mittaan ihan riittävästi ilman mitään seikkaperäistä käsityö-cv:täkin.)

2. Jonkin polttavan käsityöaiheen reportaasi; parhaat nettikaupat, neulonta-elämää mullistava tekniikka, viimeisin lankavillitys tai neulontatekniikka. Surffaanhan välillä kyllästymiseen (siis miehen, en omaani) asti etsien uusia ideoita netistä, joten muutamia ideoita voisi sieltäkin löytyä. Ei ehkä kuitenkaan riittävän henkilökohtainen aihe, kun kerran pitäisi aloittaa kokonaan uusi sivu käsityöelämässäni, eli oma blogi.

3. Omakohtainen hehkutus viimeisimmästä haksahduksestani, eli vintage-ohjeiden käytöstä neulonnassa? Viimeisimmästä lankaostostani, vaikka varastossa onkin jo kolme suurta laatikollista mitä erilaisimpia lankoja? Kyllä!

Kuten jo profiilissani kerroin, olen haksahtanut viime aikoina, eli suunnilleen viimeisen vuoden aikana vintage-neuleohjeisiin. Muutoinkin olen ihastunut vintage-vaatteisiin, niiden naisellisuuteen ja jonkinlaiseen ajattomaan tyylikkyyteen. Erityisesti 40-50-lukujen vaatteet ovat mielestäni kauniita, vaikka tietenkin myös 30- ja 60-luvuilta löytyy helmiä.

Vintage-neuleet neulotaan usein hyvin ohuesta ja 100 % villalangasta. Neuletiheys pyörii usein 30 - 36 s / 10 cm välillä, mutta olenpa nähnyt jopa 40 s / 10 cm (se on jo tikutusta!). Perus-Anttilasta siis on turha etsiä näihin töihin soveltuvaa lankaa.

Tunnustan jo tässä vaiheessa, että olen laiska. En jaksa lähteä juoksemaan lankakaupoissa, vaikka täällä Pääkaupunkiseudulla asunkin, joten vaihtoehtoja löytyisi melko runsaastikin. Suuntasin siis nettikauppojen ihmeelliseen maailmaan.

Tilasin juuri elämäni ensimmäisen kerran lankoja netistä. Ensimmäinen nettiostos se ei kuitenkaan ollut, sillä olen ostanut jo aiemmin mm. kirjoja, käsityöpakkauksia ja -välineitä netin ihmemaasta. (Sivuhuomautuksena lupaan kirjoitella hyväksi osoittautuneista nettikaupoista myöhemmin.) Kynnys lankojen ostoon oli kahdesta syystä korkea: toimituskulut ja osta-sika-säkissä-fiilis. Kuten jo aiemmin kerroin, omistan (liian?) suuren lankavaraston jo entuudestaan, joten en halunnut ostaa kovin suurta erää lankoja kerralla. Kymmenen euron toimituskulut 30 euron ostoksille tuntuivat liian korkeilta. Lisäksi netistä ostettaessa ei lankoja pääse hypistelemään ja vaikkapa vauvan nuttuun tarkoitettu lanka voi osoittautua liian kutittavaksi tai omaan neulepuseroon tarkoitettu liian ryhdittömäksi jne.

Pelastuksekseni ilmaantui työkaveri, johon olen onnistunut neulonta-viruksen tartuttamaan viime talven aikana. Tilasimme kimppatilauksena Lankatalo Tapion kaupasta yhteensä parisen kiloa lankaa. Suosittelen muuten lämpimästi! Nopea toimitus ja miellyttävä palvelu. Jouduin nimittäin soittamaan ko. kauppaan ja pyytämään muutosta nettitilaukseeni, kun olin puusilmänä ruksinut TeeTee Kamenalle väriksi harmaan punasävyisen sijaan.

Tässä teillekin nyt sitten silmänruokaa: Neljä vyyhteä TeeTee Kamenaa, sävy 150. Yksi jo valmiiksi kerittynä, kun en saanut siitä näppejä irti pidettyä. Lisäksi tilasin Gjestalin Ren ny ull -lankaa. Värivaihtoehtoina oli ainoastaan valkoinen, mutta tilasin sitä sen tiheyden (23 s / 10 cm) ja huopuvuuden perusteella. Odotan näet tällä hetkellä Pikku-Kakkosta syntyväksi marraskuussa ja haluaisin neuloa hänelle pitkälahkeisia villavaippahousuja. Hahtuvasta, joka on villavaippahousujen perinteinen materiaali, tulee mielestäni liian paksuja pöksyjä.

Kestovaipatuksesta varmasti vielä myöhemmin jotain, kunhan pääsen kokeilemaan ko. langan sopivuutta tähän tarkoitukseen. Lisäksi tarkoituksena olisi vielä jossain vaiheessa ommella muutamia sisävaippoja villavaippojen alle...

Lisäksi kuvassa on sattumoisin myös tänään postiluukusta tipahtaneet KnitPron koivupuiset pyöröpuikot. Tilasin TitiTyyn verkkokaupasta koot 2, 2.5 ja 3 mm 120 cm:n pituisena. Pikatestasin ne Kamenan mallitilkun muodossa ja olivat kyllä todella mukavat. Yhtäaikaa todella sileät ja jotenkin "tahmaiset", siis hyvällä ei-silmukoita-tipahtele-tavalla. Kaapeli oli riittävän notkea myös magic loop -tekniikkaan. TitiTyystä taas kokemuksena, että todella nopea palvelu; tilasin puikot maanantaina, perillä nyt keskiviikkona. Kiitettävää toimintaa mielestäni.

Mutta hui, kuinka pitkästi tässä on tullut turistua. Puheripuli näemmä vaivaa taas vaihteeksi... Pitänee jättää jotain ensi kertaankin :) Nyt surffailemaan netistä ja omista tiedostoista jotain ohjetta tuon Kamenan menoksi.