lauantai 29. joulukuuta 2012

Nokinenän myssy ja kauluri

Sain palautetta, etten ole luvattoman pitkään aikaan kirjoitellut tänne. Tunnustan. Taitaa olla, että siitä on tuo puoli vuotta, että olisin saanut aikaiseksi jotain tuottavaa käsitöiden saralla. Viime aikoina harrastus kun on tuntunut jääneen sittenkun-asteelle.

Joulun pyhät toivat kuitenkin autuaan toimeettomuuden. Tai ainakin jotain sinne päin. Tajusin aaton aattona, että minulla ei ollut mitään näpertämistä käsissä ja edessä olisi monta päivää sukulaisissa. Mitä siis eteen? Kiireellä läheiseen halpahalliin ja tutkimaan lankahyllyjä.

Olen viime aikoina (tai siis viimeksi kun olen yleensä mitään tehnyt) keskittynyt ohueen lankaan ja ohuisiin puikkoihin. Lankahyllyllä ajattelin, että kokeilen jotain uutta; päädyin ostamaan itselleni vielä täysin uutta Novitan Noki -lankaa kaksi kerää ja nro 7 pyöröpuikot.

Novitan Noki on 55 % akryyliä ja 45 % villaa. Nielin siis akryyli-inhoni ja päätin kokeilla uusia tuulia. Mitäs muuta tuollaisesta langasta nyt voisi ajatella tekevänsä kuin pipon ja sen kaveriksi kaulurin...?

Surffailin aikani Ravelryssa, mutta kaikki mallit olivat joko väärälle neuletiheydelle tai niissä oli jotain muuta vikaa (juu, asennevamma).

Lopulta päätin säveltää omasta päästäni, saatuani inspiraation Cirilia Rosen Kerr Hatin vinoon neulotusta myssyn reunuksesta.

Nokinenän myssy ja kauluri
koko: naisen

2 kerää (100 g / n. 158 m) Novitan Noki-lankaa, tässä käytetty väriä 888
nro 7 pitkä pyöröpuikko käytettäessä magic loop -tekniikkaa - myös lyhyt pyörö ja sukkapuikot käyvät
ohuempi apupuikko silmukoiden nostamiseen
3 nappia kauluriin

neuletiheys sileällä neuleella: 14 s x 18 krs = 10 cm

Myssy

Myssyn reunus:
Neulotaan tasona.
Luo 16 s. Neulo krs nurin (nurja puoli).
Oikea puoli: nosta 1 s, 2 o yhteen, neulo 12 o, lisää yksi silmukka; tee langankierto puikolle takaa eteen, neulo 1 o.
Nurja puoli: nosta 1 s, neulo langankierto n etureunastaan, 15 n.
Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kappaleen pituus on 52 cm tai haluamasi. Kappaleen tulee istua napakasti pään ympäri.
Älä päätä, vaan jätä silmukat odottamaan. Nosta ohuemmalle puikolle luontireunasta 16 s. Päätä odottamassa olleet silmukat nostettujen silmukoiden kanssa nurjalla puolella kolmen puikon päättelyllä (kts. tarvittaessa Ullan ohje).

Myssyn päälaki:
Neulotaan pyörönä.
Nosta reunuksen lisäysten puoleisesta reunasta kappaleen oikealta puolelta 66 s. Neulo 3 krs sileää oikeaa. Näin saadaan nätti kääntökohta myssyn reunukselle ja nurja neule ei näy reunuksen alareunassa. Käännä työ ja jatka sileää neuletta.

Neulo sileää neuletta, kunnes kappaleen korkeus on 15 cm mitattuna siitä myssyn reunuksen reunasta, mistä nostit silmukat päälakea varten.

Aloita kavennukset:
1. krs: *ylivetokavennus, 10o*, toista *-* kerros loppuun (6 kertaa)
2. krs (ja kaikki parilliset kerrokset): oikein
3. krs: *ylivetokavennus, 9o*, toista *-* kerros loppuun (6 kertaa).
jatka kuten edellä, joka toisella kerroksella kaventaen. Kavennusten välistä vähenee aina yksi silmukka joka kerroksella. Kun silmukoita on jäljellä enää 6 kpl, katkaisen lanka, vedä se loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.

Kauluri

Neulotaan pyörönä ylhäältä alas.

Luo löyhästi 62 s.
Neulo kerroksen 4 ensimmäisellä ja 4 viimeisellä silmukalla aina-oikeaa ja lopuilla 2o, 2n -joustinta, kerroksen 1. silmukka nostetaan. Siis:
A: 1. krs (nurja puoli): nosta 1 s, 3o, * 2n, 2o*, toista *-* kunnes jäljellä 6 s, neulo 2n, 4o.
A: 2. krs (oikea puoli): nosta 1 s, 3o, *2o, 2n*, toista *-* kunnes jäljellä 6 s, neulo 6o.
Jatka näitä kahta kerrosta, kunnes kappaleen korkeus on n. 2 cm ja olet juuri neulonut oikean puolen kerroksen.

Tee seuraavalla nurjan puolen kerroksella napinläpi:
1. napinläpikerros (nurja puoli):  nosta 1 s, neulo 3 o, nosta 2. oikein neulottu silmukka 3. neulotun yli ( ts. päätä kerroksen 3. silmukka). Neulo kerros loppuun kuten tavallinen nurjan puolen kerros.
2. napinläpikerros (oikea puoli): Neulo kerros kuten tavallinen oikean puolen kerros, kunnes jäljellä on 3 silmukkaa (aina-oikein-reunus). 1 o, langankierto, 2 o.

Jatka toistamalla A-kohdan kerroksia, kunnes kappaleen korkeus on n. 5 cm.
Tee lisäyskerros työn oikealla puolella: nosta 1 s, 5o, *1n, nosta silmukoiden välissä oleva lanka ja neulo se kiertäen nurin, 1n, 2o*. toista *-* kunnes jäljellä on 4 s. Neulo 4o. Työssä on nyt 75 s.
Lisää siis jokaisella joustimen nurjalla kaistaleella yksi silmukka nurjien silmukoiden väliin.

Jatka kappaleen 4 ensimmäisellä ja 4 viimeisellä silmukalla aina-oikein neuletta ja neulo joustimessa oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Siis:
B: 1. krs (nurja puoli): nosta 1 s, 3o, *2n, 3o*, toista *-* kunnes jäljellä 6 s, neulo 2n, 4o.
B: 2. krs (oikea puoli): nosta 1 s, 3o, *2o, 3n*, toista *-* kunnes jäljellä 6 s, neulo 6o.
Neulo kunnes kappaleen korkeus on 8 cm, tee napinläpi kuten yllä.

Jatka toistamalla B-kohdan kerroksia, kunnes kappaleen korkeus on 10 cm.
Tee lisäyskerros työn oikealla puolella: nosta 1 s, neulo 3o, *1o, nosta silmukoiden välissä oleva lanka ja neulo se kiertäen oikein, 1 o, 3n*, toista *-* kunnes jäljellä on 4 s. Neulo 4o. Työssä on nyt 89 s.
Lisää siis jokaisella joustimen oikealla kaistaleella yksi silmukka silmukoiden väliin.

Jatka kappaleen 4 ensimmäisellä ja 4 viimeisellä silmukalla aina-oikein neuletta ja neulo joustimessa oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Siis:
C: 1. krs (nurja puoli): nosta 1 s, 3o, *3n, 3o*, toista *-* kunnes jäljellä 7 s, neulo 3n, 4o.
C: 2. krs (oikea puoli): nosta 1 s, 3o, *3o, 3n*, toista *-* kunnes jäljellä 7 s, neulo 7o.
Neulo kunnes kappaleen korkeus on 14 cm, tee napinläpi kuten yllä.

Jatka toistamalla C-kohdan kerroksia, kunnes kappaleen korkeus on 15 cm.
Tee lisäyskerros työn oikealla puolella: nosta 1 s, neulo 3 o, *1o, nosta silmukoiden välissä oleva lanka ja neulo se kiertäen oikein, 2o, 1n, nosta silmukoiden välissä oleva lanka ja neulo se kiertäen nurin, 2n*, toista *-* kunnes jäljellä on 7 s. Neulo 1 o, nosta silmukoiden välissä oleva lanka ja neulo se kiertäen oikein, neulo 6o. Työssä on nyt 116 s.
Lisää siis joustimen jokaisella oikealla ja nurjalla kaistaleella yksi silmukka silmukoiden väliin.

Jatka kappaleen 4 ensimmäisellä ja 4 viimeisellä silmukalla aina-oikein neuletta ja neulo joustimessa oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Siis:
D: 1.  krs (nurja puoli): nosta 1 s, 3o, *4n, 4o*, toista *-* kunnes jäljellä 8 s, neulo 4n, 4o.
D: 2. krs (oikea puoli): nosta 1 s, 3o, *4o, 4n*, toista *-* kunnes jäljellä 8 s, neulo 8o.
Neulo kunnes kappaleen korkeus on 16 cm.

Neulo viimeisenä oikean puolen kerros, jätä viimeiset 4 silmukkaa neulomatta. Älä päätä. Nosta kerroksen 4 ensimmäistä silmukkaa apupuikolle. Siirrä apupuikolle siirretyt kerroksen 4 ensimmäistä silmukkaa ja kerroksen 4 viimeistä silmukkaa (jotka ovat vielä neulomatta) vasemmalle puikolle vuorotellen niin, että työn oikea puoli tulee vasemman päälle. Vuorottele siis silmukoita niin, että vasemmalle puikolle tulee neulottavaksi kahdeksan silmukkaa, joista ensimmäinen on työn oikean reunan 4. silmukka, toinen työn vasemman reunan 1. silmukka, kolmas työn oikean reunan 3. silmukka, neljäs työn vasemman reunan 2. silmukka jne. Neulo nämä uudelleen järjestetyt silmukat pareittain oikein yhteen, silmukoista jää 4 silmukkaa puikolle. Saat näin kauluksen napituskaistaleet päällekkäin.

Katkaise lanka ja siirrä puikoille keskitaka. Nosta siis 30 seuraavaa silmukkaa, jolloin olet työn takana joustimen nurjan kaistaleen keskellä.

Luo saman pyörön oikean puoleiselle puikolle 21 s. Neulo kerros nurin (nurja puoli). Aloita kaulurin vinoreunuksen neulominen ja samanaikainen kiinnittäminen joustimeen:

1. krs (vinoreunuksen oikea puoli): nosta 1 s, 2 oikein yhteen, 18 o. (olet nyt vinoreunuksen silmukoiden reunassa) Ota työhön mukaan yksi pyöröllä odottava joustimen silmukka. Käännä työ.
2. krs (vinoreunuksen nurja puoli): nosta 1 s nurin neulomatta, kiristä nostettu silmukka vetämällä langasta niin, että silmukka "pyörähtää nurinpäin" (voit katsoa lisäselitystä ja kuvia Ullan lyhennetyt kerrokset -ohjeesta). Neulo loput kerroksen silmukat nurin.

2. kerroksen ensimmäisen silmukan nostaminen nurin ja kiristäminen ohjeen mukaan vähentää reikien (lue: löysien silmukoiden) muodostumisen joustimen ja vinoreunuksen liittymäkohtaan.

Jatka näitä kahta kerrosta kunnes kaikki joustinosan silmukat on neulottu. Nosta vinoreunuksen aloituspäästä ohuemmalle apupuikolle 21 s ja päättele kolmen puikon päättelyllä kuten myssyn reunuksessa.

Päättele ja neulo napit.

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Edelleen hiljaista käsityö(blogi)rintamalla...

Heräsin tässä eilen illalla siihen, etten ole pitkään aikaan poiminut käsityötä käteen - saati sitten kirjoitellut mitään tänne blogiin.

On ollut kiireitä. Koti- ja opiskelurintamalla on tuullut. Ja lähes puhurin lailla. En muuten sivumennen sanottuna suosittele työn ohessa opiskelua pikkulapsiperheen äidille. Enkä myöskään äitiysloman ohessa opiskelua kahden lapsen äidille. Juu. Ei siitä sitten sen enempää kuin että ohi on!

En ole siis ehtinyt neuloa /ommella / virkata / näpertää mitään tässä kuukauden aikana. Olen kyllä onnistunut haalimaan uusia pitää-tehdä-sitten-kun-on-aikaa (ikuisuus)projekteja; mm. esikoisen prinsessaroolimekkoon on hankittu kankaat, itselle pitäisi ommella polka dot -paita (kaavat jo piirretty Burdasta), pari vaippaa pitäisi vielä ommella ja loin juuri eilen illalla extra-marinoidusta varastolangasta (ostettu kirppikseltä noin 12 vuotta sitten...) itselleni keväisen/syksyisen neulepaidan syksyn työhön paluuta ajatellen... Sitten kun saisi vielä sitä aikaa istua ompelukoneen eteen ja huristella. Onneksi neuleet on helpompia toteuttaa lyhyemmälläkin tauolla.

Mutta mikään näistä ei ole lähelläkään valmistumistaan. Olen kuitenkin surffaillut jonkin verran myös netin käsityöihmemaassa ja seuraavat linkit olen sieltä teidänkin iloksenne muistiin laittanut:

Knitting with Poppyrock
Kategorioita löytyy oikeanpuoleisesta valikosta: "Free knitting patterns", "Free vintage knitting patterns", jne. Pelkästään vintage-ohjeita löytyy yli 40 kpl. Myös lasten ja miesten neuleita. Kannattaa tutustua!


Examiner.com / Portland Darlene's Vintage Knitting Patterns
Shaaleja ja kuvioneuleita 1950-luvun tyyliin.


Faded Splendour
Useita vintageneuleohjeita. Sivuvalikosta löytyy myös linkki virkkausohje-postauksiin. Mahdollisuus myös liittyä postituslistalle, jonka jäsenet saavat viikottain vintageohjeen sähköpostiinsa.

lauantai 21. huhtikuuta 2012

Hiljaista käsityörintamalla...

En ole moneen päivään saanut istuttua kunnolla alas ja näpertää. *Huokaus*

Aina on muka jotain muuta ja ilta kuluu ihan huomaamatta. Viikon saldo tuntuu olevan vain puolikas vaippa ja puolikas illuusio-neule.

Laitoin pari ristipistokirjaa Huuto.netiin:

All Our Yesterdays -kokoelman, sis. 33 ohjetta


sekä William Morrisin taideteoksia ristipistotöinä (The Art of William Morris in cross stitch)


Ovat molemmat hyvällä hinnalla myynnissä ja by-the-way, tuota Morris-kirjaa ei enää saakaan kun on kustantajalta loppu... Eli jos alkoi kiinnostaa niin sinne vain huutelemaan! Hakekaa vain nimellä niin löytyy.

Avasin kyllä myös uuden blogin, Paukkuu ja Porisee, jossa jaan tavallisen arjen helppoja ja nopeita reseptejä. Suurin osa on todellisia pikaruokia perheelle. Käykää tutustumassa!

Niin, ja kuten olette jo huomanneet, muutin "hieman" blogin templatea. Se edellinen kun oli niin hempeääkin hempeämpi, että tylsistyin...

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Illuusiota

Surffailin Ravelryssa etsien jotain kivaa projektia, johon kadottaa edes osa lankavarastoni 7-veikasta. Törmäsin jonkun neulomaan illuusio-neulontana tehtyyn seinävaatteeseen. Olihan tuota illuusio-neulontaa pakko heti kokeilla, en nimittäin ole koskaan aiemmin siihen törmännyt!

Illuusio-neuleessa neulotaan raitoja kahdella värillä, näin:


Rivit muodostuvat oikeista ja nurjista silmukoista. Näitä vuorottelemalla saadaan aikaan neulepinta, josta oikeassa kulmassa katsottuna voi erottaa jonkin kuvion. Kuten ruusun:


Aika kiva, eikös. Ruusun ohje löytyy Ravelrysta ja Woolly Thoughts -sivustolta. Lisää kuvioita löytyy netistä googlettamalla vaikkapa "illusion knitting".

Seuraavana olen ajatellut tehdä tälle sohvatyynyn puolikkaalle kaveriksi apilanlehden, jonka ohje löytyy myös Woolly Thoughts -sivustolta.

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Pikatikki: herkkusuun ruokalaput

Surauttelin pari päivää sitten meidän herkkusuu-kuopukselle pari ruokalappua. Niitä kun tuntuu menevän pesuun joka maistelukerralla vähintään yksi. Nyt kun nieleminen jo sujuu, eikä alaleuka vuoda niin pahoin kuin ensimmäisillä kerroilla, niin uusi äitiä ihastuttava leikki on keksitty; nimittäin ruoka suussa pärrästäminen! Ah, kuinka ihania huudahduksia äiti päästääkään, kun oikein kunnon pärräykset päästää suu täynnä mustikkasosetta! JEE! Se tylsä keittiön seinän maalikin saa vähän uutta piristystä...

Mutta joo. Tarvitsin siis ihan-heti-just-mentaliteetilla pari uutta ruokalappua. Löysin kierrätysflanellia (oma vanha pupukuvioinen flanellipyjama) ja esikoisen aikoinaan saaman Muksut-ruoan mainosruokalapun, josta piirtelin summittaiset kaavat. Surautus saumurilla ja vielä pätkät tarranauhaa kiinnittämiseen ja avot, kolme ruokalappua vartin pika-askarteluna.




lauantai 7. huhtikuuta 2012

Kommentointia muokattu

Sain palautetta, että kommentteja ei voi kirjoituksiin lisätä ilman tunnuksia Googleen tai muutamaan muuhun yhteisöön. Nyt kommentointi on avattu julkiseksi.

Kaikki nyt siis puhumaan suunsa puhtaaksi!

4L eli Laiskan LankaLauantain Lasagne

Tämä ei ole ruokablogi, tiedän sen. Tämä "innovaatio" oli vain saatava jakaa.

Mies lähti metsään tai siis mökille oksimaan joulukuun talvimyrskyn tuhoja. Olemme siis lasten kanssa (vaihteeksi) kolmestaan. Yhdeltätoista tuli nälkä, sekä minulle että esikoiselle. Pakko-saada-murua-rinnan-alle ja asap. Kuinka se aamu olikaan noin nopeasti vierähtänyt?

En viitsinyt meille kahdelle lähteä mitään monimutkaista tekemään ja nopeastikin saisi valmistua kun nälkä oli jo. Eli jääkaappiin katsomaan mitä sieltä löytyisi; jauhelihaa sekä pari päivää aiemmin umpeutunut raejuusto, jota ei viitsinyt enää tuoreena syödä muttei vielä poiskaan heittää... Myös kolme sekalaista juuston kannikkaa. Tavallisesti heitän kaikki ylimääräjuustot lasagneen, mutta eihän sitä kukaan ala nälän jo suolia kurniessa tehdä, sehän kestää ikuisuuden! Vai kestääkö? Ollaan moderni äiti ja heitetään sapuska mikroon ja katsotaan mitä siitä syntyy.

Tällaista tuli:


Se paitsi näyttää lasagnelta, tuoksuu lasagnelta ja myös maistuu lasagnelta. Se siis kaiken järjen mukaan on lasagnea - tai ainakin se vie nälän. Vähän olisi enemmän juustoa voinut päälle heittää, mutta en jaksanut kannikoiden lisäksi enää muuta raastaa.

Näin tähän tulokseen päädyttiin:

30 minuutin laiskuuslasagne
n. 3 hengelle

300 g jauhelihaa
1 prk (400 g) paseerattua tomaattia

3 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja

mausteita (esim. mustapippuria, paprikajauhetta, oreganoa ja suolaa)

1 purkki (pieni) raejuustoa

lasagnelevyjä (n. 12 kpl)
pari kolme kourallista juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja lisää paseerattu tomaatti. Kiehauta. Sekoita maito ja vehnäjauho keskenään, lisää kastikkeeseen (joo, sinne sekaan vaan - kerran se vain kirpaisee). Kiehauta. Mausta haluamallasi tavalla.

Kasaa lasagneksi. Minä tein näin:
Lado 1/4 kastikkeesta ja 1/2 raejuustosta, peitä lasagnelevyillä (4 kpl)
Kaada 1/4 kastikkeesta ja peitä lasagnelevyillä (4 kpl)
Kuten 1. kerros.
Kaada loput 1/4 kastikkeesta levyjen päälle. Säästin viimeiseksi eniten itse kastiketta ja ongin ne suurimmat jauhelihat jo alempiin kerroksiin.

Mikrota (800 W) 15 - 20 min. Tarkista levyjen kypsyys, mikrota tarvittaessa lisää 5 min pätkissä. Omalla mikrolla riitti 20 min. Lisää juustoraaste ja mikrota vielä 1 - 2 min, kunnes juusto on sulanut. Hyödynnä jälkilämpö!

Sitten vain HERKUTTELEMAAN!

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Vaippakaava Uuno

Sain sitten vihdoinkin aikaa kuvata aiemmin esittelemäni Kvaak-taskuvaippaa varten itse piirtämäni vaippakaava yleiseen jakoon. En nimittäin kuitenkaan ala näitä työkseni tekemään myyntiin tai hyödyntämään muuten rahallisesti - patsi tietenkin säästönä verrattuna valmisvaippojen tekoon omaan käyttöön.

Toivon, että laitatte kommenteissa tulemaan tietoa ja mahdollisesti jopa linkkejä kuviin, mikäli kokeilette kaavaa.  Kaavan käyttö omaan tarpeeseen suotavaa, myyntivaippoihin ei. (Juu-u, suuret on naisella luulot omista kaavoistaan...)

Kaavoituksessa yhdistelin Myllymuksujen S/M-koon (5-10 kg), BabyLandin yhdenkoon ja FuzziBunzin yhdenkoon parhaita puolia. Malli on pyllystä melko leveä, kuten BabyLand, ja pituutta noin sentin enemmän kuin Myllymuksussa. Aloitin tämän käytön, kun kuopuksella oli n. 6 kg painoa ja menee vielä meidän himpun verran yli 12 kg painoiselle hoikalle 3-vuotiaallekin.

Nimeksi tälle tuli Uuno, sillä kyseessä on ensimmäinen vaippakaava, jonka olen koskaan piirtänyt (eli nummer uno).

Vaipan strategiset (noin-)mitat:
Koko M/L: 6 - 12 kg
kaava sisältää n. 0,5 cm saumavarat!
- Reisikuminauha 12 cm
- Vyötärökuminauha 10 cm
- 21 cm x 5 cm Applix-tarranauhan lenkkipuolta kiinnitettynä n. 1,5 cm yläreunasta
- 2 kpl 2,5 cm x 4 cm Applix-tarranauhan koukkupuolta siivekkeisiin sekä saman verran pesutarraksi lenkkipuolta.
+ lisäsäätö-tarra haluttaessa (3,5 x 5 cm)

Huomaa! Vyötärön kuminauhakuja on melko lyhyt, voit leventää sitä kaavaan noin 1 cm:n, eli 2 cm koko pituuteen. Aion parannella tätä seuraaviin kokeiluihin.


Pahoittelen kuvan laatua ja ennen kaikkea sitä, että kaava on kuvana. En kuitenkaan saa pdf-tiedostoa liitettyä tänne blogiin, joten joudutte itse piirtämään kaavanne...

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Pesupähkinä-kokeilua

Tilasin viime viikolla Sampsukalta pari palaa merinovillaribbiä, tencel-joustofroteeta (piti saada tietää mitä se oikein on, kun siitä niin vouhkataan) sekä herätteenä pesupähkinöitä.

Sampsukasta sen verran, että varsin hyvät kaupat olivat ja plussana pidän edullisia toimituskuluja: 3,5 € riippumatta tilauksen koosta. Lisäsin ko. puljun myös nettikauppalistoille, jonne melkoisen ripeällä toimituksella ansaitseekin päästä.

Merinovillaribb tuli ostettua kesäisiä, hieman ohuempia villavaippahousuja ajatellen, mutta sen käsiin saatuani en todellakaan tiedä maltanko moista pilvienhattaranpehmeää kangasta moisiin "tuhlata". Tuosta kun tulisi aivan ihania villakypäriä, talvikerrastoja jne. Tosin tietenkin lisääkin sitä kangasta saisi...

Tencel-joustofroteeseen vähän petyin, sillä sen pehmeydestä huolimatta - tai ehkä juuri siitä johtuen - se oli jotensakin hieman "tuhruisen" ja kuluneen näköistä jo kättelyssä. No kyllähän tuo vaippamateriaaliksi menee, etenkin jos sen imukyky on niin hyvä kuin mainostetaan (1,5 kertainen puuvillaan verrattuna).

Pesupähkinät tipahtivat ostoskoriin ihan puolivahingossa. Olin nimittäin jo muutamia kertoja ajatellut, että niitä olisi kiva kokeilla. Plussana tietenkin ekologisuus ja kemikaalittomuus - ts. luonnonkemikaalisuus. Niistähän liukenee saponiinia.

Ensimmäisenä testasin ihan perusohjeella, eli laitoin muutamia kuorenpuolikkaita vaippapesuun 60 asteeseen. Kun koneen avasi, ensimmäisenä vastaan iski täysi hajuttomuus. En muutenkaan käytä hajustettuja pesuaineita, mutta niistäkin jää raaka-aineiden haju pestyyn pyykkiin. Nyt ei mitään. Pesutulos oli mielestäni verrattavissa nestemäiseen valkaisuainetta sisältämättömään peruspesuaineeseen (esim. Omo Color Sensitive tai Erisan).

Riippuen lähteestä, sanotaan pesupähkinöiden toimivan yli 30 asteisessa pesussa taikka sitten suositellaan alle 60:n pähkinöistä keitetyn "pesuaineen" käyttöä. Päätin siis kokeilla pesunesteen keittoa, jos sillä saisi paremman tehon pesupähkinöistä tavallisessa 40 asteen pesussa.

Eikun vain kourallinen pesupähkinöitä litraan kiehuvaa vettä ja haudutus 10 min, suodatus ja jäähtymisen jälkeen pesuun. Tavallisen kokoiseen koneeseen riittää 3 ruokalusikallista. Tuo neste kuulemma säilyy noin viikon jääkaapissa ennen homehtumista - pitänee ensi kerralla keittää vain puoli litra.

Olen nyt vajaan viikon käyttänyt kaikessa pyykinpesussa tuota pesunestettä, joka tuntuu toimivan ihan hyvin. Ei siis valittamista, mutta ei mitään erityishehkutustakaan. Ainakin peruslikainen pyykki tulee puhtaaksi. Kuivaneimpiin kakkavaippohin jää kenties hieman enemmän väriä kuin aiemmin Erisanilla pestessä, mutta nekin tietenkin haalenevat useammissa pesuissa ja sappisaippuan käytöllä.

Sitten luin jostain, että pesunestettä voi käyttää myös oman kuontalon pesuun. Joo-o, kyllähän sitä voi. Tukka tuntuu oikein kivalta ja ei ole edes sähköinen. Kaikkea rasvaa tuo pesuneste ei kuitenkaan poista. Ymmärränkin nyt siis sen, miksi pesupähkinät soveltuvat erityisen hyvin villalle ja silkille. En siis aio pesupähkinävettä käyttää shampoona vakituisesti, mutta kyllä se paremman puutteessa menettelee. Tietenkin ihmisille, jotka haluavat lähteä luomu-linjalle, niin tuo on varmaan todella hyvä vaihtoehto. Hiusten rasvoittuminenhan on pitkälti shampoon käytön vika alkujaankin; kun pesemme vahvalla pesuaineella päänahkaa suojaavan rasvan pois, niin hiuspohjan on aloitettava rasvan liikatuotanto korjatakseen tilanne. Uskon tähän, sillä meillä asuu 3-vuotias nuori neiti, jonka pää ei ole shampoota nähnytkään ja hiukset ovat puti-puhtaat pelkän vesipesun jälkeen. Myös neidin päänahka on erittäin hyvässä kunnossa.

Tiivistettynä: Suosittelen ainakin kokeilemaan pesupähkinöitä!

maanantai 2. huhtikuuta 2012

.. ja eikun saumuroimaan!

Kuten jo aiemmin sivumennen mainitsin, niin tilasin itselleni ensimmäisen oman saumurini. Tähän saakka olen surautellut lainasaumurilla. Vikana vain oli se, että kyseisen laitteen omistaja alkoi uhkailla sen takaisinperinnällä. Jouduin siis jälleen aktivoitumaan saumurinhankinnassa.

Sorruin HobbyHallin tarjoukseen Brother M-3034D -saumurista. Tilasin viimeisenä alennuksen voimassaolopäivänä siis sian säkissä 100 € alella, eli 399 €. Kyseisestä saumurista löytyvät kaikki vaatimukseni; differentiaalisyöttö, peitetikki, leikkuujäteroskis ja vapaavarsi.

Kone kotiutui perjantaina ja nyt olen sitä testaillut pääasiassa imujen ompelulla. Mielestäni varsin lupaavalta vaikuttaa tämän hintaluokan saumuriksi, hyvä hinta-laatusuhde - ainakin ommel on siistiä, langoitus helppo ja kääntyy vaivattomasti tiukoissakin mutkissa. Mikäli perushuollolla pysyy ehjänäkin kauemmin kuin pari vuotta niin olen tyytyväinen ostokseen...

Nyt pitää vielä odottaa se ompelukone sieltä huollosta (saan ylihuomenna!) niin pääsen kokeilemaan "oikeilla" ompeluksilla kuinka saumurointi onnistuu.

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Vieroitusoireita...

Suru-uutinen: Ompelukoneeni hajosi eilen esikoisen liian innokkaan ompelu"avun" seurauksena. Nyt pitää katsastaa seudun ompelukonekorjaajat.

Ja juuri, kun olin surauttamassa tarraa uudenmalliseen neulottuun villakuorivaippaan! Voi ähmänkälmänä!

Nyt ymmärrän, miltä narkkareista tuntuu, kun aineet loppuu...

Lääkitsin sitten itseäni uuden saumurin hankinnalla. Ostin netistä ikioman Brotherin! Tähän saakka olen surautellut lainakoneella, jonka omistaja uhkaili jo sen takaisinperinnällä. Katsotaan konetta tarkemmin sitten kuin se saapuu.

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Kvaak-taskuvaippa

Esittelen nyt tämän päivän tuotoksen, joka valmistui kuopuksen päikkäröidessä ja esikoisen maalaillessa vesiväreillä.

Tadaa! Ensimmäinen ompelemani PUL-taskuvaippa!


Ompelin Myllymuksuilta tilaamastani BR-PUL-palasta ja omasta varastosta löytyneestä mangonkeltaisesta (värivalinta taktinen maitokakkaa ajatellen) CoolMaxista omalla kaavalla (M/)L-kokoisen kuoritaskun. Kaava on piirretty risteyttäen BabyLandin halpis-onesize-taskun, Myllymuksujen taskun ja yhdenkoon FuzziBunz-taskun mallia yrittäen saada aikaan M/L-kokoista kuorta.

Syntyneeseen kaavaan olen tyytyväinen, mutta mokasin hieman kuminauhojen ompelussa. Olen aina aiemmin sisävaipoissa ommellut kuminauhat kujaan, mutta tällä kertaa ompelin ne kolmipiste-siksakilla saumanvaroihin. En sitten tässä huomioinut sitä, että siksak venyttää kuminauhaa hieman ja näin reisikumppareista ei tullut aivan niin napakat kuin suunnittelin.

Ensi kerralla sitten. Meneehän tämä näinkin ja istuu kunnolla varmaan jo kilon tai puolentoista jälkeen...


torstai 22. maaliskuuta 2012

Karvakalsareita ja piraatti-cuddleja

Nyt se sitten iski. Olihan se tietenkin odotettavissa, mutta että tällaisella voimalla...

Mikä niin? Siis tsi-vaippakuume iski odotettua pahempana. Olen ollut tässä kuukauden hissukseen blogin päivittämisessä, sillä minulla ei ole ollut aikaa turhiin kirjoittamisiin kun voin käyttää kaiken vapaa-aikani paremminkin; nimittäin vaippojen ompeluun ja neulontaan!

Mistähän aloittaisin - vaikka villavaippahousuista alias karvakalsareista, kuten niitä meidän taloudessamme tuttavallisesti kutsutaan. (Mieskin aina toivoo, että neuloisin hänellekin karvakalsarit, varokoon vaan - joutuu pian käyttämään niitä ensi juhannuksena!)

Tässä on Ullan Villapöpät-ohjeen mukaisesti tehdyt karvakalsarit. Lankana violetti ja vaaleanpunainen Novita Huopanen. Huopanen on mielestäni erinomainen lanka villapöksyihin; lanoliinituksen jälkeen pehmeä, huokea ja helposti saatavilla. Lisäksi runsas värivalikoima on plussaa.

Nämä eivät ole valmistuneet nyt, vaan esikoiselle kolmisen vuotta sitten. Tyttö kun pääsi kasvaa hurahtamaan niistä ulos ennen kuin äiti ehti ne edes päätellä saati lanoliinittaa... Löysin vain nämä Huopanen-kassista (Kyllä, minulla on erikseen Huopanen-kassi, 7-veikka-laatikko - tai kaksi - jne. Pitäisiköhän tehdä lankojen ostolakko ja tyhjentää tuota lankavarastoa... *viheltelee*) ja huomasin niiden olevan sopivat kuopukselle. Housut eivät ole aivan noin reikäiset, kuin miltä kuvassa näyttävät. Oranssi sisävaippa vain hehkuu kauniisti salaman ansiosta.

Seuraavana esittelen uuden lempi-villisten ohjeeni, eli klassikoksi jo muotoutuneen Curly Purlyn. Tein saman tien kahdet, kun sitä Huopanen-lankaa oli näppärästi saatavilla omasta varastosta. Käytin neulomiseen puikkoja 5, 5.5 ja 6. Ainakin minun peruskokoisella käsialallani voin nyrkkisäännöksi sanoa, että Huopasesta tulee sopivat Curly Purlyn ohjeella, jos tekee yhtä kokoa pienemmän silmukkamäärällä.

Ensimmäiset valko-puna-vihreät ovat keränloppuja, joten en tarkkaa langanmenekkiä osaa sanoa. NB-silmukkamäärällä, ovat kuvaushetkellä n. 6 kg kuopuksella Cuddle Buns -(piraatti)sisävaipan päällä.

Toiset puolestaan ovat Huopanen Mix -lankaa, jota muutama vuosi sitten rohmusin useampia keriä 2 € kappalehintaan. Pyllyyn kirjoin silmukoita jäljitellen pienen sydämen, ettei tarvitse ihan niin tarkkaan tutkia että kumpi puoli housuista tulee eteen ja kumpi taakse... Nämä on tehty S-koon silmukkamäärällä. Lahkeiden pituus on 25 cm.

Kumpienkin kohdalla sovelsin Curly Purlyn ohjetta sen verran, etten päätellyt lahkeiden juuren silmukoita vaan vain nostin ne odottamaan puikolle. Näin päättely ei ala kiristämään nivusissa tuolla punkeroreidellä (varmaankin tullut äitiinsä...).

Karvakalsareiden valmistuttua huomasin, että minulla ei ole riittävästi sopivia sisävaippoja niiden sisään. Tyttö kun kasvaa kohisten ja esikoiselta perityt vaipat eivät riittäneet alkuunkaan. Yllättäen kun erittäin hoikan esikoisen kanssa hyväksi todetut viritelmät eivät istukaan täysin eri malliselle kuopukselle.

Aikani pähkäilin netin ilmaiskaavojen parissa, mutta mikään ei tuntunut hyvältä syystä tai toisesta. Sitten kävin kaivelemassa vaippavarastoja ja sinne "unohdettuja" "huonoja" vaippoja. Sieltä sitten löysin kaksi lahjaksi saamaani perusmallin CuddleBunsia, jotka eivät olleet istuneet esikoiselle laisinkaan. Lisäksi niiden sisältämä hamppu oli koppuroitunut ikäväksi kuivausrummun puutteesta. Malli vain istuu kuin hansikas kuopukselle.

Mitä tsi-vaipattaja siis tekee? No tietenkin piirtää vaipasta kaavat ja ompelee lisää sopivia sisävaippoja.

Tässä sitten tulos:

Yllä on kaksi flanellista ommeltua läppävaippaa, joissa läpän pinnalla CoolMax-kuivaliinapinta ja läpän sisällä kierrätys-froteeta. Alla on CuddleBuns-Eemukka-risteytys velour-pinnalla, polyestermokka-sisuksella ja CoolMax-imutaskulla. Itse vaippa on siis ommeltu kuten Cuddle, paitsi että etukuminauha on jätetty pois, se kun ei oikein toimi tarrakiinnityksen kanssa. Vaipan sisäpuolelle on lisätty Eemukka-vaippojen tapaan kuivaliinainen tasku, jonka alle imut sujautetaan. Kyseessä on siis vähän kuin sisätasku-vaippa, mutta tällaisen taskun täyttö on helpompaa myös isompikätiselle iskälle.

Tässä vielä neitokaisen catwalk-näytös edestä ja takaa:

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Kirjoneule-neitsyys meni

Ilmoitus: On ylpeä itsestään. Noin parinkymmenen vuoden ajan enemmän tai vähemmän neulomista harrastaneena sain sitten vihdoinkin elämäni ensimmäisen kirjoneuletyön valmiiksi. Varmaan yhden käden sormilla voi laskea ne kerrat, kun olen kokeillut kirjoneuletta ja nekin ovat olleet jotain kokeilutilkkuja, joista ei koskaan ole varsinaista neuletta kasvanut.

Tänään valmistui tyttärelle kirjoneuletumput. Tyttö kun valittaa, että kaikki (n. 5 paria) äidin neulomaa tumppuparia kutittaa eikä siis halua niitä pukea. Kävimme sitten keskiviikkona tytön kanssa shoppailemassa kutittamatonta lankaa. Tytär kelpuutti sitten - vihdoin ja viimein - Novitan Malibu-langan (50 % puuvilla, 50 % akryyli). Äiti sitten nieli oman akryyli-inhonsa ja osti kyseistä lankaa tumppumateriaaliksi. 3-vuotiaat nuoret naiset ovat ainakin tässä maailmankolkassa mitä päättämättömintä kansaa, joten tyttö jäi jahkaamaan violetin ja vaaleanpunaisen värin välillä. Äiti päätti ottaa kummankin kerän, jotta kaupassa ei oltaisi ihan asumaan ryhdytty...

Eihän siitä sitten mitään mielikuvituksetonta raita-tumppua halunnut tehdä, vaan päätin rohkeana naisena lähteä tuntemattomille kirjoneule-vesille. Kesti pari päivää, ennen kuin löysin mukavan kirjoneulekuvion. Tällaista siitä sitten syntyi:

Eivät nuo nyt kovin kummoiset ole, mutta tyttö on hyvin otettu ja juoksenteli niiden kanssa ympäri kämppää kunnes äidin oli ihan pakko raastaa ne pois käsistä (välipalan syöminen tumput käsissä kun ei ole tylsän äidin mielestä kovin hyvätapaista saati käytännöllistä).

Malli ja kuvio ovat siis ihan omat. Mikäli joku haluaa tämän ohjeeksi, niin huikkaa. Voin kyllä hyvin tehdä tästä kaavapiirroksen, ellei tuosta kuvasta haluta lähteä silmukoita laskemaan.

perjantai 17. helmikuuta 2012

Blogin laiminlyönnin jälkeen...

Muistin sitten kahden kuukauden tauon jälkeen, että olen olevinani blogin pitäjä. Paljon onkin tapahtunut käsitöiden saralla sitten viime postauksen. Ensitöikseni jouduin korjaamaan blogi-taustan, joka oli jotenkin mystisesti hajonnut tässä ajan saatossa. Onneksi löysin Itkupillin blogista aikaisemmin valitsemani taustan korjattuna.

Valmistuneita töitä on jonkin verran jäänyt dokumentoimatta:

Sisaren lehtikaulahuivi

Sisko sai lehtikaulahuivin joululahjaksi. Työ siis valmistui jossain 12.12. ja 24.12. välisenä aikana... Ohje on kotoisin Ne ihanat neuleet -kirjasta (Lise-Lotte Lystrup), jonka ostin jokin aika sitten Huuto.netistä - kuvan kyseisestä mallista löydät aiemmasta postauksestani täältä. Alkuperäinen ohje on vuodelta 1939. Työ on toteutettu hyvin marinoidusta tuntemattomasta mohair-langasta.

Malli oli varsin helppo neuloa aina-oikeana, mutta lehtiruotien kirjonta (siististi) oli miltei painajaismaista. Tekniikan, jolla lehden molemmista puolista sai edes suunnilleen edustuskuntoisia, löytäminen vaati useamman purkamiskerran.

Oman ukon käyttösukat

Joulun jälkeen omaa miestä tuli hemmoteltua Gjestal Frostista neulotuilla ohuilla villasukilla. Hänellä ei ole aiemmin ollut tällaisia hyvin ohuesta langasta neulottuja villasukkia ja hän olikin aluksi hieman epäilevä, että tuleeko niitä koskaan käytettyä - hän kun ei ole kovin viluvarpainen ja perus-seiskaveikka-sukkia hänen ei tule käytännössä koskaan käytettyä. Villasukkien valmistuttua ne ovat kuitenkin olleet niin kovassa ja lähes päivittäisessä käytössä, että pitänee tässä neuloa miehelle piakkoin vaihtosukat.

Kuten kuvasta näkyy, neuloin sukat kaksi sukkaa kerralla pitkällä pyöröpuikolla kärjestä varteen. Tähän kokeiluun inspiroi ohimennen kirjakaupassa nähty Morgan Oakesin kirja "Varpaista varteen - neulo 2 sukkaa kerralla". En ole opusta lukenut tai saati ohjeita käyttänyt, mutta pienellä pohdiskelulla kaksi sukkaa syntyy Magic Loop -tekniikalla varsin helposti. Käyttökelpoinen idea - ei tarvitse enää laskea kerroksia (inhoan sitä!) jotta saa toisen samanlaisen sukan syntymään.

Sukat ovat ihan perussukat kärjestä varteen, mutta kantapään Danny Ouelletten Knittyssä julkaistun Diamond waffle -sukkien ohjeen mukaan. Tässä kantapäässä ei tarvitse lainkaan poimia silmukoita, vaan kantapää muodostetaan lyhennetyillä kerroksilla sekä lisäämällä ja kaventamalla silmukoita. Tuloksena oli todella hyvin istuva kantapää. Ikävä kyllä en sitten ilmeisesti ole ottanut valmiista sukista kuvaa, vaikka näin kuvittelin.

Sukat omille vanhemmille

Sukkavillityksen huumassa tilasin lisää ohutta sukkalankaa Käsityökorista. Käsityökorin neulelankavalikoima ei ole kovin huikea, mutta plussaa se saa alhaisista toimitukuluista: Sain neljä 50 g sukkalankakerää maksikirjeenä kotiin vain 2 €:n kuluilla.

Tilasin äitini villasukkiin hyvä-ja-halpa-periaatteella simppelisti kuviollista Drops Fabelia ja isäni villasukkiin samaa yksivärisenä.

Kuviollinen Fabel sopi täydellisesti jo jonkin aikaa sormiani syyhyttäneen Skew-sukkaohjeen kokeiluun. Sukka neulotaan vinottain kärjestä alkaen ja viimeistään kantapään kohdalla aloin epäillä luetunymmärtämistäni, mutta kyllä niistä villasukat silti tuli ja vieläpä todella hyvin istuvatkin. Kuvassa koon 38-39 sukat ovat omissa, numeron 36 jaloissani, joten ulkonäkö vähän kärsii. Suosittelen kokeilemaan kyseistä ohjetta! Löytyy Ravelrysta myös suomenkielisenä versiona. Niille, joilla ei ole (jostain täysin käsittämättömästä syystä) Ralveryn tunnuksia, niin sukkien ohje löytyy enkuksi myös Knittystä. Ohje ei ole - ensijärkytyksen ja epäilyn laannuttua - mitenkään monimutkainen. Ainoa hieman vaikeampi tekniikka, joka vaaditaan on kantapään kääntämisessä ("origamihetki") silmukoiminen.

Isäni sukkia varten sovelsin sitten törkeästi aiemmin mieheni sukkiin käyttämääni kantapäätä ja Kalajoki-sukkien kuviota sekä viistotettua varvasosaa. Nämäkin sukat on neulotta varpaista varteen.

Etukäteismaistiaisia

Tulevista postauksista sen verran, että tällä hetkellä työn alla on vanhemmalle tyttärelle kirjoneulelapaset. Tämä on hirstoriallinen hetki, sillä en aiemmin ole KOSKAAN tehnyt kirjoneuletta. Käytännössä en ole edes kokeillut. Syytä tähän en tiedä, älkää siis kysykö.

Lisäksi Huuto.netistä on tulossa muutamia 30- ja 40-luvun käsityölehtiä - ainakin toivottavasti tulevat, kun kerran on maksettukin...

Sitten tietenkin olen surffaillut neuleita, joten lisää linkkejä on tulossa pikapuoliin.

Näistä sitten lisää myöhemmin.