perjantai 17. helmikuuta 2012

Blogin laiminlyönnin jälkeen...

Muistin sitten kahden kuukauden tauon jälkeen, että olen olevinani blogin pitäjä. Paljon onkin tapahtunut käsitöiden saralla sitten viime postauksen. Ensitöikseni jouduin korjaamaan blogi-taustan, joka oli jotenkin mystisesti hajonnut tässä ajan saatossa. Onneksi löysin Itkupillin blogista aikaisemmin valitsemani taustan korjattuna.

Valmistuneita töitä on jonkin verran jäänyt dokumentoimatta:

Sisaren lehtikaulahuivi

Sisko sai lehtikaulahuivin joululahjaksi. Työ siis valmistui jossain 12.12. ja 24.12. välisenä aikana... Ohje on kotoisin Ne ihanat neuleet -kirjasta (Lise-Lotte Lystrup), jonka ostin jokin aika sitten Huuto.netistä - kuvan kyseisestä mallista löydät aiemmasta postauksestani täältä. Alkuperäinen ohje on vuodelta 1939. Työ on toteutettu hyvin marinoidusta tuntemattomasta mohair-langasta.

Malli oli varsin helppo neuloa aina-oikeana, mutta lehtiruotien kirjonta (siististi) oli miltei painajaismaista. Tekniikan, jolla lehden molemmista puolista sai edes suunnilleen edustuskuntoisia, löytäminen vaati useamman purkamiskerran.

Oman ukon käyttösukat

Joulun jälkeen omaa miestä tuli hemmoteltua Gjestal Frostista neulotuilla ohuilla villasukilla. Hänellä ei ole aiemmin ollut tällaisia hyvin ohuesta langasta neulottuja villasukkia ja hän olikin aluksi hieman epäilevä, että tuleeko niitä koskaan käytettyä - hän kun ei ole kovin viluvarpainen ja perus-seiskaveikka-sukkia hänen ei tule käytännössä koskaan käytettyä. Villasukkien valmistuttua ne ovat kuitenkin olleet niin kovassa ja lähes päivittäisessä käytössä, että pitänee tässä neuloa miehelle piakkoin vaihtosukat.

Kuten kuvasta näkyy, neuloin sukat kaksi sukkaa kerralla pitkällä pyöröpuikolla kärjestä varteen. Tähän kokeiluun inspiroi ohimennen kirjakaupassa nähty Morgan Oakesin kirja "Varpaista varteen - neulo 2 sukkaa kerralla". En ole opusta lukenut tai saati ohjeita käyttänyt, mutta pienellä pohdiskelulla kaksi sukkaa syntyy Magic Loop -tekniikalla varsin helposti. Käyttökelpoinen idea - ei tarvitse enää laskea kerroksia (inhoan sitä!) jotta saa toisen samanlaisen sukan syntymään.

Sukat ovat ihan perussukat kärjestä varteen, mutta kantapään Danny Ouelletten Knittyssä julkaistun Diamond waffle -sukkien ohjeen mukaan. Tässä kantapäässä ei tarvitse lainkaan poimia silmukoita, vaan kantapää muodostetaan lyhennetyillä kerroksilla sekä lisäämällä ja kaventamalla silmukoita. Tuloksena oli todella hyvin istuva kantapää. Ikävä kyllä en sitten ilmeisesti ole ottanut valmiista sukista kuvaa, vaikka näin kuvittelin.

Sukat omille vanhemmille

Sukkavillityksen huumassa tilasin lisää ohutta sukkalankaa Käsityökorista. Käsityökorin neulelankavalikoima ei ole kovin huikea, mutta plussaa se saa alhaisista toimitukuluista: Sain neljä 50 g sukkalankakerää maksikirjeenä kotiin vain 2 €:n kuluilla.

Tilasin äitini villasukkiin hyvä-ja-halpa-periaatteella simppelisti kuviollista Drops Fabelia ja isäni villasukkiin samaa yksivärisenä.

Kuviollinen Fabel sopi täydellisesti jo jonkin aikaa sormiani syyhyttäneen Skew-sukkaohjeen kokeiluun. Sukka neulotaan vinottain kärjestä alkaen ja viimeistään kantapään kohdalla aloin epäillä luetunymmärtämistäni, mutta kyllä niistä villasukat silti tuli ja vieläpä todella hyvin istuvatkin. Kuvassa koon 38-39 sukat ovat omissa, numeron 36 jaloissani, joten ulkonäkö vähän kärsii. Suosittelen kokeilemaan kyseistä ohjetta! Löytyy Ravelrysta myös suomenkielisenä versiona. Niille, joilla ei ole (jostain täysin käsittämättömästä syystä) Ralveryn tunnuksia, niin sukkien ohje löytyy enkuksi myös Knittystä. Ohje ei ole - ensijärkytyksen ja epäilyn laannuttua - mitenkään monimutkainen. Ainoa hieman vaikeampi tekniikka, joka vaaditaan on kantapään kääntämisessä ("origamihetki") silmukoiminen.

Isäni sukkia varten sovelsin sitten törkeästi aiemmin mieheni sukkiin käyttämääni kantapäätä ja Kalajoki-sukkien kuviota sekä viistotettua varvasosaa. Nämäkin sukat on neulotta varpaista varteen.

Etukäteismaistiaisia

Tulevista postauksista sen verran, että tällä hetkellä työn alla on vanhemmalle tyttärelle kirjoneulelapaset. Tämä on hirstoriallinen hetki, sillä en aiemmin ole KOSKAAN tehnyt kirjoneuletta. Käytännössä en ole edes kokeillut. Syytä tähän en tiedä, älkää siis kysykö.

Lisäksi Huuto.netistä on tulossa muutamia 30- ja 40-luvun käsityölehtiä - ainakin toivottavasti tulevat, kun kerran on maksettukin...

Sitten tietenkin olen surffaillut neuleita, joten lisää linkkejä on tulossa pikapuoliin.

Näistä sitten lisää myöhemmin.

Ei kommentteja: