torstai 22. maaliskuuta 2012

Karvakalsareita ja piraatti-cuddleja

Nyt se sitten iski. Olihan se tietenkin odotettavissa, mutta että tällaisella voimalla...

Mikä niin? Siis tsi-vaippakuume iski odotettua pahempana. Olen ollut tässä kuukauden hissukseen blogin päivittämisessä, sillä minulla ei ole ollut aikaa turhiin kirjoittamisiin kun voin käyttää kaiken vapaa-aikani paremminkin; nimittäin vaippojen ompeluun ja neulontaan!

Mistähän aloittaisin - vaikka villavaippahousuista alias karvakalsareista, kuten niitä meidän taloudessamme tuttavallisesti kutsutaan. (Mieskin aina toivoo, että neuloisin hänellekin karvakalsarit, varokoon vaan - joutuu pian käyttämään niitä ensi juhannuksena!)

Tässä on Ullan Villapöpät-ohjeen mukaisesti tehdyt karvakalsarit. Lankana violetti ja vaaleanpunainen Novita Huopanen. Huopanen on mielestäni erinomainen lanka villapöksyihin; lanoliinituksen jälkeen pehmeä, huokea ja helposti saatavilla. Lisäksi runsas värivalikoima on plussaa.

Nämä eivät ole valmistuneet nyt, vaan esikoiselle kolmisen vuotta sitten. Tyttö kun pääsi kasvaa hurahtamaan niistä ulos ennen kuin äiti ehti ne edes päätellä saati lanoliinittaa... Löysin vain nämä Huopanen-kassista (Kyllä, minulla on erikseen Huopanen-kassi, 7-veikka-laatikko - tai kaksi - jne. Pitäisiköhän tehdä lankojen ostolakko ja tyhjentää tuota lankavarastoa... *viheltelee*) ja huomasin niiden olevan sopivat kuopukselle. Housut eivät ole aivan noin reikäiset, kuin miltä kuvassa näyttävät. Oranssi sisävaippa vain hehkuu kauniisti salaman ansiosta.

Seuraavana esittelen uuden lempi-villisten ohjeeni, eli klassikoksi jo muotoutuneen Curly Purlyn. Tein saman tien kahdet, kun sitä Huopanen-lankaa oli näppärästi saatavilla omasta varastosta. Käytin neulomiseen puikkoja 5, 5.5 ja 6. Ainakin minun peruskokoisella käsialallani voin nyrkkisäännöksi sanoa, että Huopasesta tulee sopivat Curly Purlyn ohjeella, jos tekee yhtä kokoa pienemmän silmukkamäärällä.

Ensimmäiset valko-puna-vihreät ovat keränloppuja, joten en tarkkaa langanmenekkiä osaa sanoa. NB-silmukkamäärällä, ovat kuvaushetkellä n. 6 kg kuopuksella Cuddle Buns -(piraatti)sisävaipan päällä.

Toiset puolestaan ovat Huopanen Mix -lankaa, jota muutama vuosi sitten rohmusin useampia keriä 2 € kappalehintaan. Pyllyyn kirjoin silmukoita jäljitellen pienen sydämen, ettei tarvitse ihan niin tarkkaan tutkia että kumpi puoli housuista tulee eteen ja kumpi taakse... Nämä on tehty S-koon silmukkamäärällä. Lahkeiden pituus on 25 cm.

Kumpienkin kohdalla sovelsin Curly Purlyn ohjetta sen verran, etten päätellyt lahkeiden juuren silmukoita vaan vain nostin ne odottamaan puikolle. Näin päättely ei ala kiristämään nivusissa tuolla punkeroreidellä (varmaankin tullut äitiinsä...).

Karvakalsareiden valmistuttua huomasin, että minulla ei ole riittävästi sopivia sisävaippoja niiden sisään. Tyttö kun kasvaa kohisten ja esikoiselta perityt vaipat eivät riittäneet alkuunkaan. Yllättäen kun erittäin hoikan esikoisen kanssa hyväksi todetut viritelmät eivät istukaan täysin eri malliselle kuopukselle.

Aikani pähkäilin netin ilmaiskaavojen parissa, mutta mikään ei tuntunut hyvältä syystä tai toisesta. Sitten kävin kaivelemassa vaippavarastoja ja sinne "unohdettuja" "huonoja" vaippoja. Sieltä sitten löysin kaksi lahjaksi saamaani perusmallin CuddleBunsia, jotka eivät olleet istuneet esikoiselle laisinkaan. Lisäksi niiden sisältämä hamppu oli koppuroitunut ikäväksi kuivausrummun puutteesta. Malli vain istuu kuin hansikas kuopukselle.

Mitä tsi-vaipattaja siis tekee? No tietenkin piirtää vaipasta kaavat ja ompelee lisää sopivia sisävaippoja.

Tässä sitten tulos:

Yllä on kaksi flanellista ommeltua läppävaippaa, joissa läpän pinnalla CoolMax-kuivaliinapinta ja läpän sisällä kierrätys-froteeta. Alla on CuddleBuns-Eemukka-risteytys velour-pinnalla, polyestermokka-sisuksella ja CoolMax-imutaskulla. Itse vaippa on siis ommeltu kuten Cuddle, paitsi että etukuminauha on jätetty pois, se kun ei oikein toimi tarrakiinnityksen kanssa. Vaipan sisäpuolelle on lisätty Eemukka-vaippojen tapaan kuivaliinainen tasku, jonka alle imut sujautetaan. Kyseessä on siis vähän kuin sisätasku-vaippa, mutta tällaisen taskun täyttö on helpompaa myös isompikätiselle iskälle.

Tässä vielä neitokaisen catwalk-näytös edestä ja takaa:

Ei kommentteja: