tiistai 6. tammikuuta 2015

Sukkia siellä, sukkia täällä

Joulunpyhien luppoaikana päätin neuloa Esikoiselle sukat. Hänen edelliset keltaiset kirpputori-villasukkansa olivat häipyneet sinne vain sukkien tiedossa olevaan Sukkakadotukseen, jonne katoaa yleensä 50 % sukista - eli tasan toinen jokaisesta sukkaparista. Tosin saattoi olla muutoinkin jo aika taas kaivaa puikot naftaliinista ja neuloa tyttärelle istuvat ohuehkot villasukat talvikenkiin.

Ostin läheisestä Halpa-Hallista sen viimeisen fuksian-pinkin Nalle-lankakerän ja aloin näpertää. Terapeuttinen joululoma koostui käytännössä ainoastaan sohvan nurkassa istumisesta ja sukat valmistuivatkin jo kahdessa päivässä. Sukka per päivä.

Alla kuva toisesta tuolloin valmistuneesta sukasta sekä juuri tänään työn alla olevasta vihreästä kloonista.


Nyt ihmettelet, että miksi yksi sukka ja miksi vihreä klooni. No siihen on varsin yksinkertainen syy. Neuloin samasta pinkistä langasta myös Kuopuksen tarpeisiin rukkasenaluslapaset (postaus tulossa) ja kun toinen sukka otti kolmannen käyttökerran jälkeen hatkat Sukkakadotukseen, ei samaanväristä lankaa löytynyt riittävästi vielä yhteen sukkaan. Päiväkoti alkaa huomenna ja ilman villasukka nro kakkosta Esikoisen varpaat kokevat pikapaleltuman.

Kiitos nykyajan poikamuusikkojen alulle paneman erivärikenkä-trendin vuoksi päättelin, että erivärivillasukatkin olisivat hyvä vaihtoehto. Parempi ainakin kuin varvaspaleltuma.

Ehkä pitäisi tehdä laatikollinen erivärisiä, mutta malliltaan samanlaisia sukkia lankakerän lopuista? Hmmm... ehkä ihan toteuttamiskelpoinen vaihtoehto....

Haluaisikohan joku perussukan ohjeen? Sovelsin tässä Novitan perussukan ohjetta. Näihin noin 30 koon sukkiin tuli ohjeen mukaisesti 48 silmukkaa. Kantalapun tein ohjeen pituisena, mutta itse kantapään vahvennuksen tein erilailla:

1. krs (oikea puoli): Nosta 1. silmukka, 2 n, *1o, nosta 1o ja tee samalla langankierto puikolle*, toista *-* kunnes puikolla jäljellä 3 s, 3n.
2. krs (nurja puoli): Nosta 1. silmukka, 2 o, neulo nurjat silmukat nurin ja nostetut silmukat langankierron kanssa nurin yhteen, neulo viimeiset 3 s oikein.
3. krs (oikea puoli): Nosta 1. silmukka, 2n, *nosta 1o ja tee samalla langankierto puikolle, 1o*, toista *-* kunnes puikolla jäljellä 3 s, 3n.

Langankierto tässä tarkoittaa käytännössä sitä, että samalla kun nostat silmukan, tuot langan puikon yli eteen, josta viet sen puikkojen välistä takaisin taakse ja sitten vain neulot seuraavan silmukan tavallisesti.

Olen käyttänyt tuota nurjaa reunaa sukkien kantalapussa, sillä olen huomannut sen paitsi joustavan mukavasti, myös olevan neulepinnaltaan siistimpi kuin reunasta asti vahvennettu neulepinta. Itselläni ainakin reunimmaiset nostetut silmukat ovat toisella kantalapun reunalla kovin tiukkoja ja toisella puolestaan löysiä. Näillä parilla nurjalla reunasilmukalla saa vältetyä tämän ja tehtyä siistin kantalapun.

Inhoan löysiä myttyrälle meneviä sukkia kengissä, joten hain istuvuutta jalkaterän kohtaan joustinneuleella, jota jatkoin kantapäänkin jälkeen sukan jalkapöydän silmukoilla.

Kärkikavennukset tein kuten ohjeessa, mutta kapeammalla nauhakavennuksella, jossa ei ole kahta silmukkaa kavennusten välillä.


Ei kommentteja: