lauantai 29. joulukuuta 2012

Nokinenän myssy ja kauluri

Sain palautetta, etten ole luvattoman pitkään aikaan kirjoitellut tänne. Tunnustan. Taitaa olla, että siitä on tuo puoli vuotta, että olisin saanut aikaiseksi jotain tuottavaa käsitöiden saralla. Viime aikoina harrastus kun on tuntunut jääneen sittenkun-asteelle.

Joulun pyhät toivat kuitenkin autuaan toimeettomuuden. Tai ainakin jotain sinne päin. Tajusin aaton aattona, että minulla ei ollut mitään näpertämistä käsissä ja edessä olisi monta päivää sukulaisissa. Mitä siis eteen? Kiireellä läheiseen halpahalliin ja tutkimaan lankahyllyjä.

Olen viime aikoina (tai siis viimeksi kun olen yleensä mitään tehnyt) keskittynyt ohueen lankaan ja ohuisiin puikkoihin. Lankahyllyllä ajattelin, että kokeilen jotain uutta; päädyin ostamaan itselleni vielä täysin uutta Novitan Noki -lankaa kaksi kerää ja nro 7 pyöröpuikot.

Novitan Noki on 55 % akryyliä ja 45 % villaa. Nielin siis akryyli-inhoni ja päätin kokeilla uusia tuulia. Mitäs muuta tuollaisesta langasta nyt voisi ajatella tekevänsä kuin pipon ja sen kaveriksi kaulurin...?

Surffailin aikani Ravelryssa, mutta kaikki mallit olivat joko väärälle neuletiheydelle tai niissä oli jotain muuta vikaa (juu, asennevamma).

Lopulta päätin säveltää omasta päästäni, saatuani inspiraation Cirilia Rosen Kerr Hatin vinoon neulotusta myssyn reunuksesta.

Nokinenän myssy ja kauluri
koko: naisen

2 kerää (100 g / n. 158 m) Novitan Noki-lankaa, tässä käytetty väriä 888
nro 7 pitkä pyöröpuikko käytettäessä magic loop -tekniikkaa - myös lyhyt pyörö ja sukkapuikot käyvät
ohuempi apupuikko silmukoiden nostamiseen
3 nappia kauluriin

neuletiheys sileällä neuleella: 14 s x 18 krs = 10 cm

Myssy

Myssyn reunus:
Neulotaan tasona.
Luo 16 s. Neulo krs nurin (nurja puoli).
Oikea puoli: nosta 1 s, 2 o yhteen, neulo 12 o, lisää yksi silmukka; tee langankierto puikolle takaa eteen, neulo 1 o.
Nurja puoli: nosta 1 s, neulo langankierto n etureunastaan, 15 n.
Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kappaleen pituus on 52 cm tai haluamasi. Kappaleen tulee istua napakasti pään ympäri.
Älä päätä, vaan jätä silmukat odottamaan. Nosta ohuemmalle puikolle luontireunasta 16 s. Päätä odottamassa olleet silmukat nostettujen silmukoiden kanssa nurjalla puolella kolmen puikon päättelyllä (kts. tarvittaessa Ullan ohje).

Myssyn päälaki:
Neulotaan pyörönä.
Nosta reunuksen lisäysten puoleisesta reunasta kappaleen oikealta puolelta 66 s. Neulo 3 krs sileää oikeaa. Näin saadaan nätti kääntökohta myssyn reunukselle ja nurja neule ei näy reunuksen alareunassa. Käännä työ ja jatka sileää neuletta.

Neulo sileää neuletta, kunnes kappaleen korkeus on 15 cm mitattuna siitä myssyn reunuksen reunasta, mistä nostit silmukat päälakea varten.

Aloita kavennukset:
1. krs: *ylivetokavennus, 10o*, toista *-* kerros loppuun (6 kertaa)
2. krs (ja kaikki parilliset kerrokset): oikein
3. krs: *ylivetokavennus, 9o*, toista *-* kerros loppuun (6 kertaa).
jatka kuten edellä, joka toisella kerroksella kaventaen. Kavennusten välistä vähenee aina yksi silmukka joka kerroksella. Kun silmukoita on jäljellä enää 6 kpl, katkaisen lanka, vedä se loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.

Kauluri

Neulotaan pyörönä ylhäältä alas.

Luo löyhästi 62 s.
Neulo kerroksen 4 ensimmäisellä ja 4 viimeisellä silmukalla aina-oikeaa ja lopuilla 2o, 2n -joustinta, kerroksen 1. silmukka nostetaan. Siis:
A: 1. krs (nurja puoli): nosta 1 s, 3o, * 2n, 2o*, toista *-* kunnes jäljellä 6 s, neulo 2n, 4o.
A: 2. krs (oikea puoli): nosta 1 s, 3o, *2o, 2n*, toista *-* kunnes jäljellä 6 s, neulo 6o.
Jatka näitä kahta kerrosta, kunnes kappaleen korkeus on n. 2 cm ja olet juuri neulonut oikean puolen kerroksen.

Tee seuraavalla nurjan puolen kerroksella napinläpi:
1. napinläpikerros (nurja puoli):  nosta 1 s, neulo 3 o, nosta 2. oikein neulottu silmukka 3. neulotun yli ( ts. päätä kerroksen 3. silmukka). Neulo kerros loppuun kuten tavallinen nurjan puolen kerros.
2. napinläpikerros (oikea puoli): Neulo kerros kuten tavallinen oikean puolen kerros, kunnes jäljellä on 3 silmukkaa (aina-oikein-reunus). 1 o, langankierto, 2 o.

Jatka toistamalla A-kohdan kerroksia, kunnes kappaleen korkeus on n. 5 cm.
Tee lisäyskerros työn oikealla puolella: nosta 1 s, 5o, *1n, nosta silmukoiden välissä oleva lanka ja neulo se kiertäen nurin, 1n, 2o*. toista *-* kunnes jäljellä on 4 s. Neulo 4o. Työssä on nyt 75 s.
Lisää siis jokaisella joustimen nurjalla kaistaleella yksi silmukka nurjien silmukoiden väliin.

Jatka kappaleen 4 ensimmäisellä ja 4 viimeisellä silmukalla aina-oikein neuletta ja neulo joustimessa oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Siis:
B: 1. krs (nurja puoli): nosta 1 s, 3o, *2n, 3o*, toista *-* kunnes jäljellä 6 s, neulo 2n, 4o.
B: 2. krs (oikea puoli): nosta 1 s, 3o, *2o, 3n*, toista *-* kunnes jäljellä 6 s, neulo 6o.
Neulo kunnes kappaleen korkeus on 8 cm, tee napinläpi kuten yllä.

Jatka toistamalla B-kohdan kerroksia, kunnes kappaleen korkeus on 10 cm.
Tee lisäyskerros työn oikealla puolella: nosta 1 s, neulo 3o, *1o, nosta silmukoiden välissä oleva lanka ja neulo se kiertäen oikein, 1 o, 3n*, toista *-* kunnes jäljellä on 4 s. Neulo 4o. Työssä on nyt 89 s.
Lisää siis jokaisella joustimen oikealla kaistaleella yksi silmukka silmukoiden väliin.

Jatka kappaleen 4 ensimmäisellä ja 4 viimeisellä silmukalla aina-oikein neuletta ja neulo joustimessa oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Siis:
C: 1. krs (nurja puoli): nosta 1 s, 3o, *3n, 3o*, toista *-* kunnes jäljellä 7 s, neulo 3n, 4o.
C: 2. krs (oikea puoli): nosta 1 s, 3o, *3o, 3n*, toista *-* kunnes jäljellä 7 s, neulo 7o.
Neulo kunnes kappaleen korkeus on 14 cm, tee napinläpi kuten yllä.

Jatka toistamalla C-kohdan kerroksia, kunnes kappaleen korkeus on 15 cm.
Tee lisäyskerros työn oikealla puolella: nosta 1 s, neulo 3 o, *1o, nosta silmukoiden välissä oleva lanka ja neulo se kiertäen oikein, 2o, 1n, nosta silmukoiden välissä oleva lanka ja neulo se kiertäen nurin, 2n*, toista *-* kunnes jäljellä on 7 s. Neulo 1 o, nosta silmukoiden välissä oleva lanka ja neulo se kiertäen oikein, neulo 6o. Työssä on nyt 116 s.
Lisää siis joustimen jokaisella oikealla ja nurjalla kaistaleella yksi silmukka silmukoiden väliin.

Jatka kappaleen 4 ensimmäisellä ja 4 viimeisellä silmukalla aina-oikein neuletta ja neulo joustimessa oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Siis:
D: 1.  krs (nurja puoli): nosta 1 s, 3o, *4n, 4o*, toista *-* kunnes jäljellä 8 s, neulo 4n, 4o.
D: 2. krs (oikea puoli): nosta 1 s, 3o, *4o, 4n*, toista *-* kunnes jäljellä 8 s, neulo 8o.
Neulo kunnes kappaleen korkeus on 16 cm.

Neulo viimeisenä oikean puolen kerros, jätä viimeiset 4 silmukkaa neulomatta. Älä päätä. Nosta kerroksen 4 ensimmäistä silmukkaa apupuikolle. Siirrä apupuikolle siirretyt kerroksen 4 ensimmäistä silmukkaa ja kerroksen 4 viimeistä silmukkaa (jotka ovat vielä neulomatta) vasemmalle puikolle vuorotellen niin, että työn oikea puoli tulee vasemman päälle. Vuorottele siis silmukoita niin, että vasemmalle puikolle tulee neulottavaksi kahdeksan silmukkaa, joista ensimmäinen on työn oikean reunan 4. silmukka, toinen työn vasemman reunan 1. silmukka, kolmas työn oikean reunan 3. silmukka, neljäs työn vasemman reunan 2. silmukka jne. Neulo nämä uudelleen järjestetyt silmukat pareittain oikein yhteen, silmukoista jää 4 silmukkaa puikolle. Saat näin kauluksen napituskaistaleet päällekkäin.

Katkaise lanka ja siirrä puikoille keskitaka. Nosta siis 30 seuraavaa silmukkaa, jolloin olet työn takana joustimen nurjan kaistaleen keskellä.

Luo saman pyörön oikean puoleiselle puikolle 21 s. Neulo kerros nurin (nurja puoli). Aloita kaulurin vinoreunuksen neulominen ja samanaikainen kiinnittäminen joustimeen:

1. krs (vinoreunuksen oikea puoli): nosta 1 s, 2 oikein yhteen, 18 o. (olet nyt vinoreunuksen silmukoiden reunassa) Ota työhön mukaan yksi pyöröllä odottava joustimen silmukka. Käännä työ.
2. krs (vinoreunuksen nurja puoli): nosta 1 s nurin neulomatta, kiristä nostettu silmukka vetämällä langasta niin, että silmukka "pyörähtää nurinpäin" (voit katsoa lisäselitystä ja kuvia Ullan lyhennetyt kerrokset -ohjeesta). Neulo loput kerroksen silmukat nurin.

2. kerroksen ensimmäisen silmukan nostaminen nurin ja kiristäminen ohjeen mukaan vähentää reikien (lue: löysien silmukoiden) muodostumisen joustimen ja vinoreunuksen liittymäkohtaan.

Jatka näitä kahta kerrosta kunnes kaikki joustinosan silmukat on neulottu. Nosta vinoreunuksen aloituspäästä ohuemmalle apupuikolle 21 s ja päättele kolmen puikon päättelyllä kuten myssyn reunuksessa.

Päättele ja neulo napit.

Ei kommentteja: