torstai 15. syyskuuta 2011

Sairasloma-näpertelyjä

Onkin jonkin aikaa vierähtänyt siitä, kun viimeksi kirjoittelin. Sittemmin olen kyllä saanut aikaiseksi jos mitä mielenkiintoista suvun joululahjoista lankavärjäyksen kokeilun jatkamiseen. Viimeisin spurtti neulerintamalla on tapahtunut tämän viikon alussa, kun flunssan kourissa olin kolme päivää sairaslomalla ja en paljonkaan jaksanut pyllyä nostaa sohvan nurkasta. Tästä sitten seurasi useamman neuleprojektin valmistuminen.

Alunperin värjäsin nestemäisillä elintarvikeväreillä 100 % villalankaa tulevan kuopuksen villavaippahousuja varten. Monissa värjäysohjeissa sanotaan kuitenkin, että myös sekoitevillalangat, kuten 7-veikka ja Nalle, käyvät erinomaisesti värjäykseen. Pitihän sitä kokeilla, kun lankavarastosta löytyi sopivasti runsaasti valkoista 7-veikkaa ja käytännössä koko suvussa kukaan ei käytä valkoisia vaatteita... Samalla pataan päätyi myös tuntematonta ohutta villalankaa (Bambinoa?) reilu 50 g.

Ilmeisesti en sitten osannut annostella riittävästi noita Dr Oetkerin nestemäisiä värejä, kun punaisesta syntyi pinkkiä ja vihreästä vaaleaa myrkynvihreää. Tuntemattoman villalangan keittelin useampaan otteeseen; ensin tein siitä musta-valkoista pätkävärjättyä, mutta sitten heitin pataan mitä ihmeellisempiä väriseoksia. Lanka otti itseensä väriä hyvin epätasaisesti synnyttäen hyvin mielenkiintoisen värikombon.

Myrkynvihreä ja pinkit pääsivät sitten uuteen värjäykseen. Vihreän laitoin siniseen värikylpyyn pätkävärjäys-tekniikalla ja punaiset saivat lisäsävyä. Kuva hieman vääristää, ovat nyt pikemminkin punaisia kuin pinkkejä. Vihreästä syntyy kenties kauluri tai muu sellainen siskolle joululahjaksi. Nähtäväksi jää.

Harmaasävyisestä villalangasta neuloin hieman muunnellen baskerin Suuri Käsityö -lehden (1/2011) ohjeella. Lanka on paljon ohjeen lankaa ohuempaa, siis lisäsin jonkinverran silmukoita ja kavennuskerroksien välillä jatkoin soveltaen patenttineuletta, kun ohjeessa neulottiin sileää. Itse olen kovin tyytyväinen tulokseen. Aluksi ajattelin, että baskeri olisi joululahja jollekulle, mutta jostain syystä en voinut harkitakaan siitä luopumista, joten se päätyi sitten itselle.

Ostin Tarjoustalosta toissa viikolla heräteostoksena vaalean vihreää Coats Red heart Eco-Cotton Blend-lankaa 4 kerää hintaan 2 € / kerä. Esim. Lankatalo Tapion kauppa myy kyseistä lankaa hintaan 5,90 € / kerä. Minulla oli siis 400 g kierrätyspuuvilla-akryyli-sekoitetta sävyssä jota en itse varmaankaan tulisi pukeneeksi. Harrastanhan ruskean, mustan ja punaisen eri sävyjä enemmän kuin kylmähkön vaaleanvihreää. Mutta kun todella edullisesti saa, niin eihän sitä voi kauppaan jättää! Niinpä niin.

Kuten aiemmin kerroin, dyykkasin taloyhtiön roskiksesta Novitan neulelehden vuodelta 2008. Tämä lehti pelasti minut, sillä sain siitä idean neuloa kyseisestä langasta siskon tyttärelle joululahjaksi neuletoppi/-liivi.Tällaista jälkeä siitä sitten syntyi - lankaa meni vajaa 3 kerää, joten vielä noin 1,5 kerää olisi tuhottavaa, jahka keksii mihin sen upottaisi... Eipä tuo toppi-liivi kovin edustavalta prässättynä näytä, mutta päällä oli tosi kivan näköinen - juu, olihan sitä pakko kokeilla, vaikka on kokoa S ja itse kokoa M vauva-mahan kanssa kuorrutettuna...

Ei kommentteja: