maanantai 29. elokuuta 2011

Liekkisukat jälkikasvulle - neuleohje

Eilen valmistui polvisukat tyttärelle. Malli on oma, mutta kuvioon sain innoitusta Novitan ja Martta-liiton sukkakilpailun 2008 voittajasukista nimeltä Bambumetsäsukat.

Malli tietenkin toimisi paremmin yksivärisestä langasta, mutta on ihan kivan näköinen noinkin. Lanka kun oli heräteostos 3 €:n huimaan hintaan, niin sitä piti kuluttaa johonkin. Tytär oli hyvä uhri, sillä hän pitää kirkkaista väreistä, kun puolestaan itselle kelta-puna-oranssi-kombo on vähän turhan värikäs.

Nimesin sukat Liekkisukiksi, kun mieheni niitä niin kutsui tyttären meneessä ylpeänä hänelle uusia sukkiaan esittelemään.

Mikäli joku muukin haluaa tehdä peruspolvisukat n. 3 vuotiaalle, tässä ohje:

LIEKKI-POLVISUKAT

Koko: Kengän numero n. 23 – 25.

Tarvikkeet: vajaa 50 g ohutta sukkalankaa (tässä käytetty TicoTicoa, 100 g / 400 m)
Puikot: 2 ½
Tiheys: 30 s x 44 krs = 10 x 10 cm

Varsi

Luo 60 s, neulo suljettuna neuleena 2 o 2 n. Aloita kerros 1 n ja päätä kerros 1 n.

Aloita kuvioneule kun työn korkeus on 3 cm.

Neulo joustinneuletta 4 cm. Mikäli haluat ihan polveen asti ulottuvat sukat, voit neuloa joustinneuletta n. 8 cm.

Aloita kavennukset keskellä takana kuvioneuleen kerroksella 2 tai 9. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, 1 o, vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli) kerroksen viimeisellä kahdella silmukalla (4. puikon 2 viimeistä silmukkaa) ja neulo kerroksen kaksi ensimmäistä silmukkaa (1. puikon 2 ensimmäistä silmukkaa) 2 o yhteen.

Jatka kuvioneuletta, kavenna keskellä takana 2 s jokaisella kuvioneuleen 2. ja 9. kerroksella yhteensä 6 kertaa (= 48 s työssä). HUOM! Kavennuskerroilla 1, 2, 5 ja 6 tee kavennukset yllä annetulla tavalla. Kavennuskerroilla 3 ja 4 tee kavennukset päinvastoin, eli kerroksen kahdella viimeisellä silmukalla neulotaan 2 o yhteen ja kahdella ensimmäisellä ylivetokavennus.

Jaa silmukat tasan puikoille.

Jatka kuvioneuletta kavennusten jälkeen n. 4,5 cm. Aloita kantapää.

Kantapää

Kantapää neulotaan 24:llä silmukalla. Mallisukassa on tiimalasi-kantapää (kts. UllaNeuleen ohje) Voit tehdä kantapään millä tekniikalla haluat.

Terä

Jatka kantapään jälkeen mallineuletta jalan päällä 22 s:lla (reunoissa 2 n). Neulo muilla silmukoilla sileää. Aloita kärkiosa, kun teräosan pituus on n. 11,5 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Kärki

Neulo kerros oikein. Kärki neulotaan oikeaa neuletta. Aloita kärkikavennukset sivuissa; 1. puikon 2 viimeistä silmukkaa neulotaan oikein yhteen. 2. puikon 2 ensimmäistä silmukkaa neulotaan ylivetokavennuksella yhteen. 3. puikko neulotaan kuten 1. ja 4. puikko kuten 2.

Toista kavennuksia joka toisella kerroksella 4 kertaa. Tämän jälkeen jatka kavennuksia jokaisella kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi. Päättele.

Mallineuleen tilalla voi tehdä myös pelkkää 2 o 2 n joustinta tai vaikkapa 2 s:n palmikkoneuletta.

Ei kommentteja: